Holisme betyder kort set at anskue helheder fremfor sammensatte enkeltdele. Måske har du hørt begrebet i forskellige sammenhænge, for det er et perspektiv der bruges oftere og oftere.

En holistisk tilgang til sundhed er derfor funderet i at se samspil mellem krop, sind og sjæl som én enhed – men også det enkelte menneskes samspil med sine omgivelser.

Eksempelvis har du nok prøvet, at få ondt i maven, hvis du er meget bekymret, eller skal igennem noget, du egentlig ikke har lyst til. Du har nok også oplevet, hvor glad og opløftet du går gennem livet, lige efter en positiv begivenhed.

Tænk bare på sidst du gik fra en vellykket eksamen, fik et nyt job eller var på en date med en ny forelskelse. Var du ikke et stort, uovervindeligt smil, da du gik derfra? 🌟

Dit humør bliver måske også påvirket af vintermørket. Ligesom forårets første sol, kan inspirere til fornyet energi! Måske du kan genkende, at for lidt søvn eller stress gør dig kort for hovedet og mindsker din sexlyst.

Imens en afslappende get away med din partner, sandsynligvis inspirerer til romantik og genforelskelse mellem jer. 😌

Hvad er sundhed?

De fleste har et fokus på deres fysiske sundhed. Alle ved, at motion er sundt. Alle ved at, vi bør spise ”sundt”. Men der er ikke et udpræget fokus på, hvordan vores mentale trivsel påvirker vores fysiske helbred – eller hvordan vi bringer det i balance.

Men fysisk sundhed og mental sundhed hænger uløseligt sammen. Krop, sind og sjæl skal plejes ligeligt, før vi kommer i balance. Dette er ikke bare filosofisk – hormoner og kemi hænger unægteligt sammen med både fysik og psyke.

Eksempelvis kan du opleve en stigning af endorfiner efter fysisk træning, som øger lykkefølelsen. På samme måde kan det stressudløste hormon kortisol nedbringes gennem dyb vejrtrækning, blide stræk eller eksempelvis gennem aromaterapi.

Når vi prioriterer at pleje vores mentale sundhed, så har vi energi til at pleje min fysiske sundhed, som igen giver overskud til at pleje den mentale sundhed. Og sådan går det hele i ring.

Mental sundhed

Holistisk sundhed er en praksis som aldrig ender. God sundhed akkumulerer sundhed. Jo bedre du har det, des mere vil du kunne prioritere sundheden. Og din praksis starter der, hvor du står i dag og der kan kun tages et skridt ad gangen derfra.

Drop derfor nogen forventninger til, hvor du skal ende. Holistisk sundhed ender aldrig!

Hav kærlighed til processen og til din udvikling. Eksempelvis har rigtig mange svært ved at komme i gang med yoga, fordi det kan føles som om man ikke kan finde ud af det.

Du gør det allerede rigtigt og du behøver ikke stå i spagat eller stå på hovedet, for at mærke effekterne af det. 🤎

Hvordan mærker man efter

En anden gevinst ved holistisk sundhed er, at størstedelen af din praksis vil være baseret på at blive bedre til at mærke din krop. Rigtig mange af os, er vant til at skubbe vores behov og krops signaler i baggrunden.

Folk med stress vil ofte beskrive, at de oplever en slags apati overfor sanseindtryk. De stopper simpelthen med at kunne mærke sig selv.

Stress terapi

Men hvorfor er det så godt at have kontakt til sig selv?

Jamen du er dig og der er ingen med samme krop eller indre som dig. Ingen praksis er ens. Vi har brug for forskellige ting og derfor er der ingen præcis formular for, hvordan vi kommer i sundhed.

Der findes en masse inspiration og mange gode råd, men kun du kan afgøre, hvad der kan hjælpe din krop i balance.

Kan du eksempelvis mærke hvilken næring din krop har brug for? Kan du mærke dine grænser, inden de bliver overskredet? Kan du mærke sult, lyst, træthed, kærlighed, nærvær, fred?

Et andet vigtigt argument for at kunne mærke efter er, at holistisk sundhed er fyldt med dilemmaer.

Eksempelvis: Skal du rydde op, lave yoga eller skynde dig ind og indhente 30 minutters ekstra søvn, inden vækkeuret ringer igen?

Eller skal du fortsætte din brug af æteriske olier på huden, der er som balsam for sjælen, men potentielt kan medføre en allergisk reaktion?

Din balance er kun din, men jo bedre du bliver til at mærke efter, jo bedre kan du navigere i disse dilemmaer.

Holistisk sundhed

At leve og at overleve

Første skridt ind i holistisk sundhed, kræver for mange en tålmodighed og accept af, at processen kræver små skridt. Dertil kommer, at rigtig mange af de idealer vi ser imod, sætter urealistisk høje forventninger til, hvordan holistisk sundhed ser ud.

Sandheden er at du ikke behøver at leve op til alt dette. Du SKAL ikke noget som helst og der er ingen rigtig måde at være spirituel, sund eller bevidst på.

Lad mig omformulere og gentage det – der er ikke nogen rigtig eller forkert måde at være sund på.

Mental holistisk sundhed

Giv også plads til overlevelsen. Ind imellem overlever vi ”kun”– der er ikke plads eller overskud til at investere noget som helst.

Måske det eksempelvis bliver til frysepizza i aften eller en aflyst yogatime til fordel for sofaen. Fint! Lad være med at slå dig selv oveni hovedet af den grund.

Nyd da i stedet, at du for en gangs skyld ikke skal lave aftensmad eller virkelig får tid til at slappe af.

Tilgiv dig selv og elsk dig selv for at være dig. Slip idealerne og vend indad. Ingen kan det du kan. Ingen kender dit potentiale eller dine grænser.

Det er fristende at vende mod andre – måske også derfor du besøger holist i dag – men hold fast i dig selv undervejs og giv plads til at udvikle dig sundt og leve i gradvis større balance gennem livet. ❤️☯︎