Der findes et hav af muligheder for kosttilskud. Men hvad har du egentlig brug for? Og er der noget du skal undgå?

Den første vigtige pointe er her, at du dybest set kan dække dine behov gennem kosten idag.

Mange har dog udfordringer med at skabe bæredygtige madvaner, som tager hensyn til alle de mange elementer, der kan bidrage til kroppens sundhed.

Og her kan det være rigtig fornuftigt at se mod enkle kosttilskud, som sørger for at alle kroppens funktioner fungerer optimalt og dermed giver de bedste forudsætninger for, at leve sit liv i balance.

Alligevel er det let at blive forført af reklamer, som lover helt særlige sundhedsfremmende elementer ved bestemte tilskud. Her er det væsentligt at påpege, at du kun bliver sundere af at tilføre kosttilskud, når du er i underskud.

Vi skal ikke have for meget af noget, og derfor skal du ikke tømme pengepungen med løftet om flottere hud eller stærkere hår, hvis du ikke decideret mangler vitaminerne.

Eksempelvis har vi set rigtig mange tilskud til “sundere hår”, som eksempelvis primært indeholder B-vitamin, zink, kobber og selen, som er blandt de vitaminer og mineraler vi er dækket bedst ind med gennem vores kost.

Og som ganske almindelige multi-vitaminpiller også indeholder. Det er da snyd!

Herunder kan du læse om de vigtigste vitaminer, mineraler og andre hjørnesten af sund kost, så du kan danne dig et overblik over, hvilke tilskud der er rigtige for dig.

Vil du se den vitaminpille, der kan dække de flestes behov? Klik her og køb multivitaminpillerne.

Hvis du er i tvivl, så forråd dig med din læge og husk at tilskud aldrig må erstatte sund og varieret kost.

Vitaminer

Her følger et kort overblik over de vitaminer, som du bør have kendskab til og have øje på i forhold til din sundhed.

A Vitamin

A vitaminet er med til at opretholde dit immunsystem, dine slimhinde og et godt syn. Vitaminet er fedtopløsligt, hvorfor det skal indtages med fedt.

Det betyder også at det lagres i kroppen og bliver en ressource kroppen kan trække på, når der er brug for det. Men også at der kan indtages for meget, hvilket medfører forgiftning (over 100 mg på én gang).

Vitaminet findes naturligt i æg, mejeriprodukter, fisk, kød og spinat og grønkål og du får ikke for meget gennem kosten, men kun ved tilskud i virkelig store mængder.

A-vitamin

Læs mere om A-vitamin & køb online her.

B vitamin(er)

B-vitaminer er en række vitaminer, som er nødvendige for nervesystem, kredsløb og stofskifte, men også hud, hår og negle. Der findes mange kilder til B-vitaminer, men især B12 kan være vanskelig, fordi den primært findes i animalske produkter.

Derfor er det noget at være særligt opmærksom på, hvis du er gravid, veganer eller vegetar.

B vitaminerne er vandopløselige, hvilket betyder at de udskilles over kort tid og skal tilføres kontinuerligt. Det betyder også at overskydende vitaminer udskilles gennem urinen.

Du kan derfor roligt tage et tilskud, hvis du er i tvivl.

B-vitamin

 

Se mere om B-vitaminer & køb combi tabletter her.

B1-vitamin (thiamin)

B1-vitaminet er med til at omdanne mad til energi for kroppen og derfor meget vigtigt for stofskiftet. Vitaminet findes især i kød, mejeriprodukter og hos fisk, men også i bælgfrugter, fuldkornsprodukter og linser, hvis vi ser mod planteriget.

B2- vitamin (riboflavin)

B2 vitaminet minder meget om B1 vitaminet, men har udover sin funktion for stofskiftet, også vigtig for sundheden af hår, hud og negle. Derfor er dette også et fokuspunkt, når mistanken om B2-vitaminmangel skal vækkes.

Vitaminet findes i mange almindelige fødevarer, men særligt kød, mejeriprodukter og hos fisk, og i bælgfrugter, fuldkornsprodukter og linser, ligesom ved ovenstående.

B3-vitamin (niacin)

B3 spiller, ligesom de ovenstående, en stor faktor for stofskiftet og energiproduktionen i kroppen. Men derudover er vitaminet en faktor for nervesystemet, slimhinder og hud. Vitaminet har stort set de samme kilder som B2 og B1.

B5-vitamin (pantotensyre)

B5-vitaminet har også betydning for energiproduktet, men derudover produktionen af hormoner i kroppen samt vedligeholdelsen af nervesystemet. B5 finder du primært i samme fødevaregrupper som de ovenstående B-vitaminer.

B6-vitamin (pyridoxin)

B6 er ligesom ovenstående vitaminer med til at opretholde stofskiftet, men også væsentlig for immunforsvaret. Vitaminet findes også i de nævnte fødevaregrupper, men især også kartofler!

B7-vitamin (biotin)

B7 er også vigtigt for immunforsvar, hud, hår og negle. Til gengæld findes vitaminet primært i æggeblomme og indmad eller edamamebønner, fuldkorn og nødder, når vi ser mod planteriget.

B9-vitamin (folat/folsyre)

folsyre

B9 vitaminet er ligeledes vigtig for stofskiftet, men spiller derudover en vigtig rolle overfor de røde blodlegemer, som transportere blodet rundt i kroppen.

B9 er især vigtigt for gravide – eller dem der prøver at blive det – fordi vitaminet er afgørende overfor fosterets udvikling.

B9 findes især også i kød, fisk, mejeriprodukter og fuldkorn, bælgfrugter og grønne grønsager.

B9 nedbrydes af varme, så det er især godt at se mod rå grønsager her.

Læs mere om folsyre & køb kosttilskuddet her.

B12-vitamin (cobalamin)

B-12 vitamin

B12-vitaminet er det mest sagnopspundne fordi de øvrige b-vitaminer findes i så mange almindelige fødevare, at de fleste danskere som sagt ikke har brug for tilskud.

  • B12 er dog alligevel en mangelvare hos mange, fordi de udelukkende findes i animalske produkter, derfor især vegetarer og veganere.

Det samme kan ske for ammende, hvor vitaminet gives videre gennem modermælken.

B12 er essentiel for et velfungerende nervesystem og det kan være rigtig alvorligt at mangle vitaminet. Det gælder også for kroppens røde blodlegemer, som er afhængigt af vitaminet i samspil med folsyre, hvorfor der ved fravær kan opstå blodmangel.

Se mere om B-12 og køb vitaminer her.

C-vitamin (askorbinsyre)

C vitaminet er en aktiv spiller i dit immunforsvar, dit stofskifte og nervesystemet, men er også medvirkende til at kroppen kan danne bindevæv/collagen og at kroppen kan optage jern.

Vitaminet kan især findes i citrusfrugter, bær og bladgrøntsager. En god indikator på c-vitamin mangel er træthed og uoplagthed.

Vitaminer kosttilskud

Se vores yndlingsprodukt her.

Dette C-vitamin er økologisk og tilsat echinacea (solhat) som er effektiv mod forkølelse!

Mange har gavn af at tage en pille hver 3. time i forbindelse med sygdom (c-vitamin udskilles gennem urinen og der kan derfor ikke opstå forgiftning).

D3-vitamin (kalciferol)

D-vitamin er afgørende for kroppens indhold og optag af calcium og fosfat. Disse stoffer har stor betydning for vores knogler og tænder, og ved fravær ses alvorlige sygdomme såsom knogleskørhed på sigt.

Samtidig spiller vitaminet en vigtig rolle for vores immunforsvar.

D vitamin kosttilskud

D-vitamin er ligesom A-vitamin er fedtopløsligt vitamin. Derfor lagres det i kroppen og kan anvendes over tid.

D-vitamin findes naturligt i fisk, mælk, æg og ost, men især dannes d-vitamin når huden kommer i kontakt med solen.

Af den grund har mange danskere d-vitamin mangel og det anbefales derfor med et kosttilskud over vinteren, samt til ældre, gravide, tildækkede og små børn året rundt.

Se mere om d-vitamin & køb online her.

E-vitamin (tokoferol og tokotrienol)

Vitamin e tilskudE vitamin er ligesom A og D fedtopløseligt. Vitaminet er væsentligt for et velfungerende immunforsvar og samtidig hæmmer det blodets evne til at koagulere (det som på sigt kan skabe blodpropper).

Vitaminet er en stærk antioxidant og hæmmer desuden kroppens mængde af frie radikaler.

På den måde er E-vitaminet ofte en ingrediens i anti-aging produkter, da det modvirker cellernes nedbrydning i huden.

De vigtigste kilder er nødder, korn, æg, fisk og mælk.

Se mere om e-vitamin & køb online her.

K-vitamin (Fyllikinon)

K-vitamin er det sidste essentielle vitamin, som vi mennesker har brug for, for en optimal sundhed.

K vitamin tilskud

Det er ligesom A, D og E fedtopløsligt, hvilket vil sige, at det skal optages med fedt, kan lagres i kroppen og kan trækkes på, når vi mangler vitaminet senere.

Samtidig betyder det, at du kan lagre for meget. Vitaminet er primært aktivt i blodets koaguleringsprocesser, hvilket er essentielt når der opstår blødning – enten indre eller i forbindelse med et ydre sår.

Vitaminet er også essentielt for dannelsen af flere proteiner i kroppen.

K-vitamin findes primært i grønne grøntsager, såsom spinat, avokado, kål med derudover også i mejeriprodukter, kornprodukter og kød.

Se mere om k-vitamin & køb online her.

Mineraler

Calcium/Kalk

Kalk tilskudCalcium er essentiel for knogler og er kendt for, ved fravær, at forårsage knogleskørhed.

Især hos børn og unge i voksealderen, er calcium afgørende, men specielt også hos kvinder i overgangsalderen, da niveauet i kroppen naturligt daler her. Og af en eller anden grund mere hos kvinder end hos mænd.

Kilder til calcium er specielt mælkeprodukter, så veganere og mælkeallergikere bør holde vågent øje med deres indtag.

Det anbefalede daglige indtag ligger på cirka 900 miligram, hvilket opnås for de fleste, som indtager mejeriprodukter dagligt.

Alternativt kan der suppleres med tilskud. Dog hæmmer for meget calcium kroppens optag af jern, og derfor skal det ikke overstige en mængde på 2300 mg dagligt.

Calcium optages bedst med D-vitamin som også er essentiel for knoglesundheden.

Begge dele findes i mejeriprodukter og alternativt i fælles kosttilskud som dette. 🧀

Se mere om et kosttilskud med kalk og d-vitamin her.

Jern

Jern findes især i kroppens blod og vores muskler. Hovedopgaven består i at binde ilt til blodet og transportere det ud i kroppen gennem kroppens røde blodlegemer.

Derfor er jern livsvigtigt da fraværet kan føre til blodmangel.

Alligevel er jern det mikronæringsstof, som flest danskere lider af at mangle. Især kvinde, hvor 1/3 for får lidt jern – og specielt under menstruation, hvor en del jern udskilles med blodet.

Det samme gælder gravide, hvor store dele tilføres fosteret. Men også børn i voksealderen, har brug for mere jern, hvorfor det er klogt at sørge for kontinuerlig tilførsel.

Jernmangel

Vitamin c fremmer optagelsen af jern imens for meget calcium og mangan hæmmer den. Den bedste kilde til jern findes i kød og indmad, fordi der findes et højt indhold her samt at jern optages bedst i kroppen gennem disse kilder.

Men derudover findes jern også i visse korn, frugter og grøntsager, hvor eksempelvis broccoli har et højt indhold. 🥦

Mænd uden decideret jernmangel bør ikke indtage mineralet i store kosttilskud – (indholdet i en multivitamin er fortsat helt fint til alle).

Mange kvinder kan derimod have stor glæde af et jerntilskud, selvom kosten er god.

Overvej om der er sammenhæng for dig og start med en multivitamin (eller forhør dig med din læge), hvis du er i tvivl 🌟

Se mere om kosttilskuddet Jern her & køb online her.

Jod

Jod er et vigtigt fundament for kroppens stofskifte, da det har stor indflydelse på skjoldbruskirtlens hormoner T3 og T4. Ved fravær kan man udvikle struma, som er en relativt almindelig sygdom, hvor skjoldbruskirtlen forstørres.

Typisk vil faldet i første omgang medføre lavere stofskifte, som mærkes ved at man lettere tager på og får sværere ved at tabe sig.

Struma var en meget almindelig sygdom blot 25 år tilbage, da mange danskere ikke fik jod nok. Der findes nemlig relativt få kilder naturligt.

Derfor blev det tilsat bordsalt, som idag er den største kilde for danskerne. Derfor er det en god idé at lave mad med almindelig bordsalt og gemme din dyre hav- eller flagesalt til topping på æggemaden 🌱

Dog er jod dog fortsat i mangel hos mange danskere, og især er det essentielt at være opmærksom på at børn i voksealderen får tilført nok, så de kan producere energi til at vokse optimalt.

Udover salt findes jod især i brød, skalddyr og saltvandsfisk. Er du fortsat i tvivl om du får nok jod, så forsøg dig med en multivitamin.

Magnesium

Magnesium kosttilskudMagnesium er et andet livsvigtigt mineral, som har indflydelse på en lang række funktioner i kroppen, blandt andet stofskiftet og nervesystemet.

Det er svært at begrænse listen af magnesiums gavnlige effekter på kroppen, da det spiller ind på så mange fantastiske processer.

Men eksempelvis har mineralet væsentligt indflydelse på dannelsen af insulin og er medhjælpende til de nerveimpulser, som får hjertet til at pumpe rytmisk.

Det er svært at få for meget magnesium, da overskydende mineral udskilles gennem nyrerne. Desuden optager vi langt fra det fulde indhold af magnesium fra vores mad og drikke. Til gengæld er der mange, som har glæde af tilskud.

Læs mere Magnesium & køb online her.

Derudovers har magnesium tilsyneladende en effekt på migræne for mange, selvom der fortsat mangler dokumentation på området.

Kobber, fosfor, selen, zink og mangan

Kobber, fosfor, selen, zink  og mangan er mineraler, som vi vil bruge ganske lidt tid på her. Selvom mineralerne er essentielle for kroppen, så er mangel derpå nemlig ekstremt sjældne i Danmark.

Alligevel findes det fulde daglige indtag i en multivitamin, så hvis man er i tvivl, kan man indhente indtaget her.

NB. Mange forsøger eksempelvis at sælge selen ind som afgørende for hud/hår/negle.

Det findes der ikke belæg for – så længe du ikke er i underskud, så har dit hud, hår og negle alle forudsætninger for at vokse sundt.

Opsamling på vitaminer og mineraler – hvad skal man købe?

Hvis du følger kostrådene, er der en god chance for, at du opfylder størstedelen af dit vitaminbehov. Men det kræver naturligvis et bredt indtag fra alle madvaregrupper, planterigt og varieret.

Husk at kosttilskud ikke bør træde i stedet for en varieret kost.

Multivitaminpille

Det er der måske flere af os, som indimellem går lidt på kompromis med og i så fald kan det være en god idé at sørge for at vitaminer bliver tilført en anden vej.

Det er særligt relevant hvis du er vegetar, veganer, gravid, på medicin, ældre eller i perioder ikke spiser varieret og fiberrigt.

Om vinteren er anbefalingen desuden at alle danskere bør supplere deres vitaminindtag med D-vitamintilskud.

Det skyldes at vores største d-vitamin kilde er solen, som jo som bekendt kan være lidt fraværende i vinterhalvåret.

Det anbefalede tilskud er inkluderet i en ganske almindelig multivitaminpille.

Se et ideelt multivitamin & køb online her.

Du kan med god ro i maven også indtage denne mængde gennem sommerhalvåret, hvis du er i tvivl om du får nok.

Børn under 4 skal også have D-vitamin dagligt, hele året rundt, da det mindsker risikoen for en lang række sygdomme. Dette kan ske gennem en børne multivitamin eller d-dråber.

Se mere om D-3 dråber og køb online her.

For vegaterer og veganere ses ofte mangel på B12. Her bør man derfor se på et B-12 tilskud, eller en multivitamin med særligt indhold af B12.

Se den veganske multivitamin med b12 her.

Hvis du er gravid bør du desuden sikre dig at dit niveau af folsyre holdes stabilt, da dette er med til at sikre barnets udvikling. Her kan du se mod multivitaminer målrettet gravide, som typisk også indeholder mere jern, selen, calcium og d-vitamin.

  • Læs hvad Sundhedsstyrelsen skriver om folsyre og graviditet i denne PDF.

Disse niveauer overstiger aldrig den anbefalede mængde, så du skal ikke være nervøs for at få for meget, men de er alle væsentlige for et fosters optimale udviklingsbetingelser.

Se multivitamin til gravide & køb online her.

Det samme gælder for de øvrige vitaminer, da indholdet i en multivitamin ikke overstiger grænseværdierne, selv med en rigtig sund kost.

Desuden kan du supplere med mere målrettede kosttilskud, alt efter dine specifikke behov, eksempelvis omega 3-fedtsyre, præbiotia eller andre naturlægemidler, hvis du ønsker det.

Probiotika

Probiotika

80% af dit immunsystem stammer fra dine tarme! Det er ret vildt og derfor er der også rigtig god grund til at passe godt på din gut.

Tarmene er fulde af gode bakterier, som sørger for at holde uønskede, udefrakommende elementer i skak.

Faktisk har du omkring 2 kg bakterier i dine tarme alene.

Disse er fuldkommen unikke for dig og ændres over tid og igennem livet.

Eksempelvis har du måske prøvet at være på en penicilinkur, hvor din mave efterfølgende opførte sig mærkeligt.

Det skyldes af antibiotika også tager en stor del af de gode bakterier med sig og derfor kan der flere måneder, før tarmene er tilbage i balance. (Af samme grund du måske også har oplevet svamp i underlivet i den forbindelse).

Der findes dog mange andre faktorer som også påvirker bakterierne. Al den mad vi spiser er medbestemmende for, hvilke bakterier som bliver indført og hvilke som får lov at blive. Hvor længe din forbrænding er om at føre maden igennem systemet, er også en stor faktor.

Bakterierne er nemlig kræsne. Nogen bidder på en bestemt type mad imens andre kun kan trives på en anden type.

Derfor er det rigtig godt at spise varieret og med mange fibre, så tarmene får de bedste betingelser for at optage næring og udskille de uønskede stoffer.

Gode kilder til mange sunde bakterier er fermenteret mad og syrnede mælkeprodukter, men derudover så er probiotika et fremragende supplement.

Probiotika er bakterier, som kroppen ikke selv nedbryder, men som flytter ind i kroppen og bidrager til den sunde tarmflora.

De mest kendte er mælkesyrebakterier, men der findes omkring hundred trillioner af bakterier i tarmene, som alle sammen gør et vidunderligt stykke arbejde for kroppen.

Se tilskuddet med probotika & køb online her.

Med et tilskud af probiotika som den føromtalte, får du omkring 12 milliarder CFU på én gang dagligt. Det kan stort set alle maver have glæde af 🤎

Loppefrøskaller

Vitaminer mineralerLoppefrøskaller (eller psyllium-frøskaller) er skallerne fra de frø som findes på planten Plantago ovata. Skallerne har været brugt i tusindvis af år, især i Indien gennem Ayurveda, hvor plantens egenskaber første gang blev opdaget.

De seneste par år er loppefrøskaller dog blevet en del af mange almindelige danskeres køkkenskabe – og med god grund.

Loppefrøskaller består nemlig af 85% kostfibre, hvilket er det højeste for nogen plante overhovedet. Derudover er de uden gluten og derfor ideel til glutenfri bagning.

Skallerne kan derfor dels bruges af glutenallergikere til at få nok fibre i kosten, men også af øvrige personer – især med vestlig kost – som oplever problemer med fordøjelsen.

Funktionen af kostfibre er nemlig væsentlig for vores fordøjelse. Den vigtigste funktion er at holde en stabil hastighed for næringstoffer gennem tarmsystemet.

Eksempelvis er opholdet i tyndtarmen essentiel for hvilken grad kroppen optager næring fra maden, mens passagen gennem tyktarmen står for hvordan vi kommer af med afføringen. Og med det de eventuelt afledte konsekvenser såsom forstoppelse, løs mave, luft i maven mv.

Skallerne suger vand til sig i maven og danner en slimet masse, som på én måde “samler” og samtidig sætter skub i tarmsystemet.

Derfor kan du bruge skallerne stort set ligegyldigt om du oplever forstoppelse, løs/tynd mave, oppustethed, luft i maven mv. Genialt!

Skallerne kan endda have en positiv effekt på kolesterolet, ved at hæmme kroppens optag af fedt i blodet.

Der findes forskellige metoder for indtagelse af skallerne, eksempelvis ved at bruge det i bagning, tilsætte det i smoothies eller i form af kapsler.

Under alle omstændigheder så er det vigtigt at huske rigeligt med vand. Fordi skallerne kan suge op til 40 gange sin egen vægt, så skal der tilføres rigeligt væske for at få den ønskede effekt.

Ellers kan man ende med forstoppelse på baggrund af dette, og det ønsker vi naturligvis ikke.

Mange er dog ikke så vilde med smagen, og foretrækker dem kapslede – mens andre har stor glæde af at blande skallerne direkte i et glas vand.

Prøv dig frem og find din metode.

Her kan du købe både løse og kapslede loppefrøskaller.

Omega 3 fedtsyrer (fiskeolie og algeolie)

FiskeolieOmega 3 er en række fedtsyrer (DHA, EPA og ALA), som kroppen har brug for, for at kunne fungere og har stor betydning for blandt andet syn, hjerte og hjerne.

Eksempelvis har omega 3 dokumenteret positiv effekt på hjertekar sygdomme og leddegigt. Det sker fordi at omega 3 er en vigtig komponent i cellemembranen, der er med til at sikre kommunikationen mellem vores celler.

De signalstoffer som udvikles på baggrund af omega 3, er medvirkende til at nedbringe inflammation, stabiliserer hjerterytmen, og udvide blodkarerne, så blodtrykket falder.

Imens vi typisk indtager fine mængder omega 6 og 9 (som også er vigtige!), så halter det med omega 3. Det er nok fordi, at de største kilder findes i fisk og skaldyr, som skal tilføres ofte.

De officielle anbefalinger lyder på fisk 2-3 gange om ugen (350 gram) og størstedelen fra fed fisk såsom laks. Det er der ikke mange af os, som kan leve op til. Men det er der råd for. 🐟

Der har været meget fokus på at flere fiskeolieproducenter, sælger harsk olie, hvilket i værste tilfælde kan være sundhedsskadeligt.

Det er en meget reel risiko hos flere af de billigste producenter, og derfor er der rigtig god grund til en vis skepsis her! Desuden er det en god idé at afsøge, hvor højt indhold DHA/EPA indholdet er i olien, da det i sær er disse som har gavnlig effekt i tilskud.

En måde at “tjekke” sin olie, er ved at skære hul på en kapsel og lugte til indholdet. Fiskeolie lugter aldrig kønt, men den må ikke være harsk – og du er ikke i tvivl, hvis den er!

Sidst men ikke mindst, så se efter bæredygtige produkter, der tager ansvar for udvindingen af olierne. ✔️

Spiser du ikke fisk kan du alternativt se efter en algeolie. Det er lidt dyrere, men bæredygtigt og virkelig sund måde at få den anbefalede mængde omega 3-fedtsyrer ind uden animalske produkter.

Du kan købe fiskeolie i god kvalitet online her.

Collagen/kollagen

Kollagen tilskudCollagen er et af kroppens byggesten og dannes selv i kroppen. Collagen er et protein, som spiller en aktiv rolle for muskler, knogler, blodkar og sener.

Desuden kan collagen spille ind overfor transport af fugt gennem kroppen og for vedligeholdelsen af brusk. Derfor er der ingen tvivl om, at collagen er en yderst vigtig faktor for vores sundhed!

Med alderen daler vores collagenniveau dog. Derudover spiller vores kost en stor rolle i forhold til, hvor meget collagen vi kan danne på egen hånd.

Eksempelvis kræver det en velfunderet mængde omega 3, protein, vitamin A og antioxidanter (særligt c-vitamin), for at have optimale produktionsforhold. Men selv her, er der plads til forbedring.

Måske du har set flere og flere reklamere med collagen i ansigtspleje – fordi kollagen bestemt har en indflydelse på hvor godt vi binder fugten i huden og på vores celleproduktion.

Derfor er collagen også kendt som et anti-aging middel, da det er medvirkende til at vores hud med tiden mister spændstighed og glød, i takt med at vores naturlige niveau daler.

Som altid, vil vi anbefale at arbejde indefra og ud og hvorfor ikke få alle de andre fordele ved et tilskud collagen til muskler, knogler og celler hele vejen rundt?

Det er nemt og kan blandes i eksempelvis te, kaffe, vand eller smoothie.

Dette produkt er desuden bæredygtigt, dansk og af rigtig høj kvalitet.

Protein

Kost inddeles i tre makrogrupper, protein, kulhydrat og fedt. Disse spiller (sammen med mikronæringsstofferne, vitaminer og mineraler) hver især en vigtig rolle i vores ernæring.

Protein er næring, som bidrager til produktion af protein i kroppen samt opbygning og vedligehold af kroppens celler og væv. Det er derfor fuldkommen essentielt at få tilført protein dagligt, så kroppen ikke går i forfald, men i stedet kan udvikle sig.

Eksempelvis bidrager protein til musklernes regerering efter fysisk træning. Og det er sådan vi bliver stærkere.

Det anbefalede niveau af protein er mellem 10-20% af vores kost – afhængigt af individuelle behov. Nogen har brug for meget protein imens andre kan klare sig på mindre.

Protein tilskud

Det er dog ikke sædvanligt at nogen får for meget protein, da overskydende mængder i stedet omdannes til energi.

Kun ved meget højt indtag, kan man eksempelvis opleve forstoppelse og i så fald, skal man skrue på makrosammensætningen.

I stedet ses det ofte, med vores nordiske kost, at vi har en overvægt af fedt og kulhydrater. Derfor er det en god idé at være lidt opmærksom på sit proteinindtag.

Den største proteinkilde er kød, men også æg, mælkeprodukter og bælgfrugter har en del protein i sig.

Hvis du er vegetar eller især veganer, er det derfor vigtigt at være obs på sit indtag og gerne spise rigeligt med eksempelvis linser, bønner og kikærter. Du skal også være obs hvis du er gravid eller i en form for genoptræning/opbygning af muskler/væv.

Her kan man se mod sunde tilskud, som sikrer, at der tilføres de nødvendige mængder dagligt.

Eksempelvis findes dette skønne, økologisk og veganske algeprotein, som kan blandes i vand eller bagværk.

Se produktet & køb online her.

Det er en utroligt nem måde at få lidt ekstra protein i hverdagen, så hvis du er i tvivl, vil vi anbefale at du prøver det af og ser hvordan det føles. 🌱