Welcome to the jungle – kosmetik uden kemi. For mange, er det vanskeligt at finde produkter uden skadelig kemi, simpelthen fordi det er et marked fyldt med problematiske ingredienser.

Dertil skal produkterne selvfølgelig kunne konkurrere med de konventionelle produkter på det kosmetiske udtryk, hvilket ikke efterlader et stort udbud at vælge imellem.

Derfor har vi testet mulighederne, så du kan finde de bedste produkter til dig – helt uden unødvendig kemi og parfume 🙌

Kosmetik uden kemi

Hvad skal du undgå?

De store opmærksomhedspunkter i kosmetik er parfume og farve, der kan medføre allergi samt alle de hormonforstyrrende og kræftfremkaldende ingredienser, som især er at finde i konserveringsmidler. Den samlede mængde af disse stoffer kan blive problematisk, fordi vi ofte anvender kosmetik hver dag og stofferne hurtigt ophobes i kroppen.

Sunde valg og gode rutiner vil derfor gøre en stor forskel for for din balance og sundhed. Og heldigvis behøver du heller ikke gå på kompromis med din kosmetiks kvalitet.

Uanset hvilke produkter der anvendes, er det vigtigt at rense dem af hver dag. Bruger du redskaber til at påfører dem, skal de også renses ofte. Du kan finde inspiration til sund ansigtsrens her.

Bemærk i øvrigt, at materialet som applikatoren er lavet af, også spiller ind væsentligt overfor sundhed. Specielt billige kosmetik svampe indeholder ofte partikler som kan være allergifremkaldende. Dertil kan de være rigtig dårlige for miljøet, så vælg med omhu.

Uanset hvad, skal applikatoren vaskes ofte, også med sæbe (naturligvis uden uønsket kemi). På den måde kan opsamlet snavs og fedt blive opløst. Bruger du eksempelvis en beauty blender, så brug lidt håndsæbe, når du alligevel skyller den inden brug.

Foundation uden kemi

Foundation uden kemi

Hvis du er på udkig efter dækning, så er foundation naturligvis en god løsning. Og der findes faktisk et par gode muligheder derude.

Igen er det største problem faktisk parfume, hvilket bare er rigtig ærgerligt, når resten af produktet faktisk har et fornuftigt udgangspunkt. Læs mere her om hvorfor du skal undgå produkter med parfume. 🤷🏻‍♀️

Foundation til tør hud

Det er svært at få en god dækning i en foundation uden skadelige ingredienser, men Silky Skin fra Nilens jord, gør det rigtig godt.

Samtidig lægger produktet sig let og blidt, uden at udtørre huden eller klumpe, hvilket er en udfordring for selv konventionel kosmetik!

Produktet indeholder niacinamide, som vi også anbefaler i hudpleje, fordi det har en all round effekt, der virkelig gør underværker. For tør hud, er dette den bedste foundation uden kemi, da den udjævner hudtonen rigtig fint og samtidig blender rigtig godt.

Der findes 8 forskellige shades, primært til lys eller solbrun teint, hvilket egentlig ikke er overvældende, men den blender så fint og let, at du ikke behøver at være nervøs for om farven matcher 1:1. 🌟

Foundation uden skadelig kemi

Se mere om produktet og køb det online her.

Foundation til fedtet/kombineret hud

Hvis du har fedtet hud og ønsker en matterende effekt, så vil du måske overveje at læse videre i afsnittet om mineralpudder i stedet. Mange synes nemlig, at foundation øger talgproduktionen og kan sejle lidt rundt. Alternativt kan man også “sette” sin foundation med lidt løs puder, så bliver hvor den skal længere. ☀️

For nogen fungerer en matterende foundation dog også helt fint, og her vil vi også pege på Nilens Jord og deres Skin Velour foundation. Den er simpelthen så fin og lækker, med en meget lækker mat finish.

Produktet har en høj dækkeevne og bliver ”på sin plads”. Dette er super vigtigt for en fedtet hudtype, hvor man som sagt ellers godt kan opleve at foundations smitter af eller forsvinder i løbet af dagen.

Den matterende effekt fungerer også rigtig fint, modsat den ovenstående foundation, der giver mere glød.

En vigtig note er selvfølgelig blot, at det her er ekstra vigtigt at rense huden godt om aftenen. Desuden at bruge gode hudplejeprodukter, som støtter op med god fugt og som kan holde urenheder i skak.

Foundation til sart hud

Hvis du har sart hud, så kan det være en udfordring overhovedet at bruge kosmetik. Her vil vi anbefale en god CC eller BB creme, som i essensen er en dagcreme, med en smule farve.

Her er et rigtig godt bud La Roche-Posays dagcreme, som bare tilfører en smule dækning. Men det gør den også rigtig fint og giver en dejlig ensartet hudtone, med et meget naturligt resultat.

Cremen er naturligvis udarbejdet specifikt til sensitiv hud og har meget milde ingredienser, så huden ikke irriteres unødigt.

Allergivenlig foundation

Se mere om produktet & køb online her.

Foundation med let dækkeevne

Den ovenstående creme fra La Roche-Posay er generelt et rigtig godt alternativ, hvis man ønsker en let dækkeevne. Men der findes et par andre nævneværdige produkter, hvis man ikke er til en foundation i traditionel forstand.

Second Skin Serum Foundation, er et meget let produkt, der næsten ikke kan sammenlignes med konventionel foundation.

Produktet giver et meget naturligt resultat og blender fuldstændig ind. Så resultatet er en virkelig naturlig, ensartet og ”usminket” overflade. Perfekt, hvis du ikke ønsker meget dækning, men alligevel har lyst til at huden skal stråle lidt mere.

Produktet gør sig også rigtig godt om sommeren, hvor man generelt ikke har brug for lige så meget dækning.

Foundation uden kemi

Se mere om produktet & køb online her.

Dertil findes Tinted day cremen, som ligesom traditionel BB eller CC creme ikke har ret meget dækning, men fungerer som en almindelig fugtighedscreme med en smule glød.

Dækningen er minimal, hvilket giver et virkelig naturligt resultat. Cremen er perfekt til hverdagsbrug, fordi den samtidig ikke belaster huden i samme omfang, som en konventionel foundation og lader huden ånde, imens cremes høje fugtindhold sørger for at huden er tophydreret igennem dagen.

Cremen kommer i 3 nuancer, hvilket siger noget om, hvor godt den blender.

Foundation uden parfume

Se mere om cremen & køb online her.

Pudder uden kemi

Pudder har mange skønne effekter, som både kan kombineres med en foundation/bb creme eller stå alene. Typisk giver pudder en mere mat finish end en foundation og lavere dækkeevne, som kan give et rigtig skønt og naturligt resultat.

Pudderen kan også hjælpe med at ”sette” din foundation, så den bliver på plads hele dagen. Det giver et virkelig smukt look, især på dem med tendens til fedtet hud.

Det er et meget større udvalg af sunde, skønne puddere på marked end foundations.

Der er simpelthen flere naturlige ingredienser at vælge fra, så der er god grund til at afsøge, om du eventuelt kunne have glæde af at benytte en mineralpudder, hvis du ikke allerede har gjort det.

Youngbloods mineralfoundation, er en pudder med høj dækning. Pudderen er super lækker, og helt klart anvendelig som substitut til konventionel foundation, eksempelvis hvis du har meget fedtet hud.

Pudderen føles meget lettere end en foundation, men giver en lignende effekt og holder rigtig fint. Den kan også godt bruges ovenpå foundation, men hvis man går efter at “bake”, så skal du se lidt længere nede istedet.

Pudderen kommer i mange forskellige toner, også til mørkere teint, hvilket er rigtig fedt.

pudder mineral uden kemi

Se mere om pudderen & køb online her.

Nilens jords mineral pudder har ligesom Youngblood en relativt høj dækning og står fint alene som substitut til foundation. Den er dog fast, hvilket for mange er lidt nemmere at håndtere, men det er lidt en smagssag.

Pudderen går rigtig godt til en mere fedtet hudtype, da den matterer og bliver hvor den er hele dagen. Men den kan fint bruges af alle. 💕

pudder uden kemi

Se mere om produktet & køb online her.

Hvis du er glad for din foundation og blot ønsker at holde den i skak, så er denne top coat meget anvendelig. Den “sætter” make up’en, så den holder længere og for en mere olieret hud, kan det virkelig gøre underværker.

Pudderen ser hvid ud, men er faktisk gennemsigtig, når den kommer på, så den kun lysner en smule.

Derfor kan den kan bruges ovenpå alle farver og foundations, også udvalgte områder, hvis man eksempelvis ønsker at sætte t-zonen eller under øjnene. Fordelen ved denne specifikke pudder er, at den også kan bruges som primer, altså inden foundation eller øvrig pudder.

Den gør et super arbejde! Igen specielt for den olierede hud, som har brug for lidt ekstra hjælp til at holde det hele på plads.

primer uden skadelige ingredienser

Se mere om pudderen & køb online her.

Mascara uden kemi

Ønsker man et naturligt look, så er cliniques high impact et rigtig godt bud. Den giver et meget naturligt look, men stadig flot længde og god farve. En rigtig dejlig hverdagsmascara, selvfølgelig uden kemi og problematiske tilsætningsstoffer.

Den buede børste gør det rigtig nemt at påføre mascaraen, hvorfor vi også anbefaler den stort til hverdagsbrug, hvis tiden er lidt knap om morgenen.

Ønsker du ekstra volumen kan du lade et lag tørre før du påfører et mere, så sidder mascaraen smukt og med ekstra fylde.

allergifri mascara clinique

Se mere om mascaraen & køb online her.

Har du udfordringer med mascara som “drysser” eller vandrer i løbet af dagen, så skal du måske have fingrene i en vandfast én af slagsen.

Clarins har en rigtig godt og holdbart bud på dette, med deres wonder perfect.

Denne mascara har ret høj pigmentering og falmer ikke i løbet af dagen, så den er også god til ferier og varme sommerdage. Til gengæld er den lidt mere vanskelig at fjerne, og der er det vigtigt at passe på vipperne, så de ikke knækker eller slides for meget.

Brug en god oliebaseret rens uden kemi, eventuelt i badet, så du vipperne skånes så meget som muligt. 💧

mascara allergifri vandfast

Se mere om mascaraen & køb online her.

Der er rigtig mange vippeserums på markedet, og rigtig mange skadelige ingredienser og kemi i den forbindelse.

Jane Iredale har en bud på en slags vippebalsam, som påføres ligesom mascara og som plejer og beskytter belastede vipper. Flotte vipper starter nemlig med den korrekte, skånsomme pleje – fuldkommen ligesom håret på hovedet.

Super for alle, som ønsker flere og stærkere vipper specielt fordi det er så user friendly og helt uden kemi så tæt på øjnene!

vippeserum allergifri ingredienser

Se mere om denne vippebalsam & køb online her.

Eyeliner uden kemi

Hvis man vil begive sig ude i den smukke winged eyeliner, så har clinique et mesterværktøj til formålet. Deres pretty easy liquid eyeliner er en slags pen, der er så nem at anvende og resultatet så fint!

Selvfølgelig uden uønsket kemi og parfume 🦋

eyeliner allergivenlig ingredienser clinique

Se mere om eyelineren & køb online her.

Er man ikke til de flydende eyeliners, er kohl blyanten et top redskab.

En nyspidset blyant, kan stort set det samme som den flydende eyeliner, men kanterne får en mindre skarp kontrast, så det er lettere at få et symmetrisk resultat. Det giver også mulighed for et mere “effortless” resultat, som er virkelig smukt og nem med denne eyeliner 🏅

kohl eyeliner allergivenlig

Se mere om eyelineren & køb online her.

Øjenskygge uden kemi

Skal det være helt simpelt, så har lancôme lavet en række virkelig lækre, cremede øjenskygger, som simpelthen kommer i en pen, der kan tegne direkte på øjenlåget. Smartere bliver det ikke.

Her er der ikke så mange effekter, til gengæld er det simpelt, hurtigt og virkelig fint! Farverne er varme og cremede, og går både til hverdag og til fest.

øjenskygge allergivenlig

Se mere om øjenskyggen & køb online her.

Er du til den klassiske øjenskygge, så anbefaler vi klart et kit fra Jane Iredale.

Her er der virkelig fine douchefarver at hente til hverdagen med eksempelvis pure basics eller naturally glam, imens let’s party og purple rain har skruet helt op for pigmenteringen. 💅🏻

Solar flare er vores personlige favorit, der kombinere best of both worlds, med lækre varme nuancer.

Øjenskyggen er som traditionelt fast, og påføres med pensel eller fingre.

Øjenskygge allergivenlig

Se mere om øjenskyggen & køb online her.

Læbestift uden kemi

Læbestift uden kemi

Jane Iredale har også en skøn læbestift, der ikke bare sidder rigtig flot, men også er decideret nærende for læberne. Den kommer i et væld af farver, så det er bare om at vælge sin favorit.

Produktet har en ret god holdbarhed, men som al anden læbestift, skal den friskes op i løbet af aftenen.

For et mere nedtonet look, kan den eventuelt kombineres med en læbebalsam, som fortynder farven en smule.

læbestift uden kemi

Se mere om læbestiften & køb online her.

En fin ligloss har også altid været et must i de flestes toilettasker. Og en klar lipgloss kan også gøre underværker ovenpå en læbestift, for et mere glossy look. 💄

Her er Nilens jord også på spil med et dejligt bud, som kommer i 8 farver, blandt andet klar, så der er til de flestes behov.

Den har medium shine, hvilket vi personligt foretrækker og en ret cremet konsistens, så den bliver på plads.

Lipgloss uden skadelig ingredienser

Se mere om denne lipgloss & køb online her.

Flotte bryn uden kemi

Når det kommer til bryn, så findes der et væld af muligheder! Det er jo egentlig meget godt, når man tænker på, hvor forskellige vores bryn også er 🤎

Det mest populære redskab er uden tvivl en øjenbrynsblyant, fordi vi får det skarpeste look den vej. Desuden er det klart det mest brugervenlige og hurtigste redskab til flotte bryn.

Med denne blyant er det muligt at lave ret fine strøg, hvilket giver et meget naturligt resultat, som man selv kan bygge op, såfremt man ønsker et mere optegnet look. Det betyder at stort set alle har glæde af en øjenbrynsblyant, og især denne, fine pen.

Blyanten har en øjenbrynskam i den ene ende, hvilket gør det nemt at rede brynene i den korrekte form.

øjenbrynsblyant uden allergi

Se den fine pen & køb online her.

Et andet virkelig lækkert produkt er Nilens Jords brow pomade. Det påtegnes med en skrå pensel og alt efter ambitionsniveau, så kan man virkelig skabe et meget naturtro look her.

Pomaden er ret cremet og fint pigmenteret, så de fleste skrå pensler går godt til.

Med den her pomaden kan man næsten tegne hårstrå, så det går godt, hvis du har pletter eller mangler form, men ikke ønsker for skarp en optegning.

øjenbryn allergivenlig make up

Se mere om pomaden & køb online her.

Hvis du har mange hår selv, så kan det være nødvendigt at rede dem på plads. Du kan eventuelt også påføre en gel, som kan holde dem der hele dagen. Det kan også få din make up til at holde lidt længere.

Hvis du har god længde på dine bryn, så kan du rede dem lidt op og på den måde skabe fylde. Typisk løfter det hele ansigtet og giver et rigtig flot og naturligt resultat!

Her anbefaler vi klart Nilens jords gel, der er rigtig effektiv og holder på hår og make up hele dagen. Men derudover giver du dine bryn pleje, så de kan vokse sig flotte, fine og naturlige 🥰

Brow gel uden skadelige ingredienser

Se mere om den & køb online her.

Vi håber, at du fandt inspiration til dine næste, kemi-frie skønhedsprodukter og skulle du sidde tilbage med spørgsmål, er du naturligvis velkommen til at stille dem nedenfor ❤️

Ofte stillede spørgsmål:

Hvad betyder “makeup uden kosmetik”?

Makeup uden kosmetik henviser til brug af naturlige ingredienser og produkter til at skabe et makeup-look i stedet for traditionelle kosmetiske produkter, der kan indeholde syntetiske kemikalier.

Kan jeg opnå samme resultat med naturlig makeup som med traditionel kosmetik?

Ja, det er muligt at opnå samme resultat med naturlig makeup som traditionel kosmetik, men det kræver måske lidt mere tid og eksperimentering for at finde de rigtige kombinationer af ingredienser til din hudtype og ønskede look.

Er der nogen sundhedsmæssige fordele ved at bruge naturlig makeup frem for traditionel kosmetik?

Ja, da naturlig makeup normalt indeholder færre eller ingen syntetiske kemikalier, kan den være mere skånsom mod huden og have sundhedsmæssige fordele såsom mindre irritation og allergiske reaktioner.