En hård erkendelse er, at mange af de kemikalier og skadelige ingredienser, som bliver brugt i produkter til ansigtsplejepleje, giver en midlertidig kosmetisk effekt. Og den kan være svær at at opnå uden.

Men en rigtig, rigtig, positiv og vigtig pendant til dette er erkendelsen af, at disse produkter ofte skaber lige så mange problemer, som de midlertidigt løser.

For eksempel er mange af de produkter som hurtigt vil tage livet af dine urenheder i ansigtet, samtidig ingredienser der på sigt udtørrer huden, nedbryder din naturlige barriere og skaber endnu flere urenheder over tid. 🥵

Det skaber på den måde en endeløs cyklus af forbrug og skadelig kemi. Og det er et rigtig godt incitament for at smide en del af de konventionelle produkter i skraldespanden! ❌

Kemi i hverdagsprodukter

Cocktaileffekten

Det kan føles som en jungle at gøre sig klog på en ingrediensliste som forbruger. Med god grund. For disse lister er specifikt designet til at kamuflere ingredienser, som du vil studse over eller forsøge at undgå.

Det er heller ikke hjulpet af, at rigtig meget af lovgivningen på dette område bevæger sig i gråzoner. En stor del af de tilladte stoffer er lovlige, fordi mængderne fra et enkelt produkt ikke vil udgøre en sundhedsrisiko alene.

Problemet opstår til gengæld fordi vi ikke kun udsættes for disse ingredienser igennem ét enkelt produkt.

Vi udsættes i stedet for små mængder, gennem utroligt mange kilder – tænk på din hudpleje, shampoo, mad, rengøringsmidler, stanniol, stearinlys, tøj og meget andet.

Til sammen skaber de ”cocktail effekten”, som er meget veldokumenteret og kan medføre varige konsekvenser for vores sundhed. Herunder virke kræftfremkaldende, hormonforstyrrende, allergifremkaldende samt belastende for miljøet 👎

Det sker fordi de mange kilder dels får andelen af de skadelige ingredienser op på et niveau, som kan være skadelig. Men også fordi kombinationen af de forskellige hormonforstyrrende ingredienser, kan have en helt ny og skadelig effekt.

Men derudover foregår proceduren for godkendelse af ingredienser endda således, at produkterne først sendes på markedet og derefter skal bevises skadelige. 😱

Mange ingredienser er derfor ikke gennemtestede og sendes frit på markedet. Disse kategoriseres først langt senere som mistænksomme – men fortsat tilladte, indtil andet bevist. Og det kan tage meget lang tid!

Hormonforstyrrende kemi

Hvad stiller vi op?

Derfor er det vigtigt at være kritisk og forholde sig til hvor og hvorfor vi udsættes for sundhedsskadelige ingredienser. På den måde kan du styre udenom producenter, som ikke går op i din sundhed.

For det er muligt at undgå ingredienser som er klassificeret som mistænksomme. Det er også muligt at undgå parfume i dine dagligdagsprodukter, så du undgår risiko for allergi. Og som forbruger har du et valg, selv hvis mange producenter vil forsøge at fortælle dig noget andet.

Desuden er det værd at huske på, at der findes naturlige, sunde ingredienser, der kan erstatte de skadelige. Der findes endda ingredienser som kan give de helt samme kosmetiske effekter – helt uden den negative spiral.

Det er en proces som kræver lidt accept, men du vil med garanti takke dig selv for arbejdet. Også hurtigere end du tror! Der er ingen grund til at finde sig i skadelige ingredienser. 🌱

Her på siden kan du læse meget mere om disse alternativer. Se eksempelvis artiklen: guide til hudpleje uden kemi.

Du kan også blive klogere på de konkrete ingredienser og finde ud af, hvor det er vigtigst for dig at prioritere din indsats.

Du er også altid velkommen til at stille dine spørgmsål her, hvis du har brug for hjælp til hvordan du kommer videre med netop dit behov. ❤️