I løbet af en dag, skal vi igennem en del ting, som vi oftest bare gerne vil have overstået.

Mange har det på samme måde med deres hudplejerutine. Derfor springer mange den også over.

Men hudpleje behøver ikke være nogen sur pligt. Slet ikke hvis vi forstår at være til stede i den og bruge den.

Tænk på det som din chance for at få fem minutter for mig selv, hver dag, helt uforstyrret, til at gøre noget, der jo egentlig føles rigtig dejligt.

Desuden kan et par få tips til de rigtige produkter og værktøjer, der skaber synlige resultater for din hud, gøre det hele en del mere motiverende at opretholde. 😌

Derfor kommer her en række tips til, hvordan du med et holistisk udgangspunkt kan gøre din hudplejerutine til lidt mindre af en sur pligt og lidt mere et selvkærligt ritual.

Hudpleje aften

Som altid, så behøver du ikke implementere alle råd og heller ikke hver dag. Du afgør, hvad der føles godt og sundt for dig. Måske får du kun brugt nogle af rådene ind imellem, men selv én gang om ugen, er én skøn, selvkærlig gave til dig selv.

Og det vigtigste her er, at din hudplejerutine ikke bliver endnu en regel, som øger følelsen af pligt eller noget du skal “leve op til.” Tænk i stedet på det hele, som noget du rent faktisk synes er dejligt.

Hudplejerutine og rækkefølge

Skal man have en rutine både morgen og aften? Og hvilken rækkefølge skal man egentlig bruge sin produkter i?

Det korte svar er, at du bør pleje dit ansigt både morgen og aften, men rutinerne kan se forskellige ud. Det samme for mængden af tid du bruger på dem.

For de fleste er hudplejerutinen om aftenen længere end om morgenen. Det skyldes nok at de fleste har mere tid om aftenen, men også fordi, vi her bedre kan bruge produkter, der tager tid om at trænge ind.

Dog kan du bruge denne huskeregel til rækkefølgen af produkter til din rutine, uanset om det gælder morgen eller aften:

  1. Rens
  2. Serum
  3. Creme
  4. Olie

Bruger du ikke alle produkter på listen, så følger du blot de øvrige steps. Bruger du produkter som er længere om at trænge ind, så skal du huske at holde en pause mellem produkterne.

Nedenfor kan du finde inspiration til en selvkærlig hudplejerutine, trin for trin. Her er fokus på en hudplejerutine til natten, men du kan selvfølgelig bruge alle trin på samme måde i din morgenrutine.

1. Find fred til selvkærlighed

Luk verden ude i disse 5 minutter.

Husk at ritualet kan ligge når som helst mod aftentid. Har du mest overskud, når du kommer hjem fra arbejde, så lås dig inde på badeværelset her. Har du først fred når børnene er puttet, så vent til de sover.

Det vigtigste er, at du prioriterer tiden. Gør din rutine til et valg, fordi du kan glæde dig over den. Dit hudplejerutine, dit ritual!

Bare du ikke bliver forstyrret. Hvis du skal bede om fred, så gør det – alle kan acceptere 5 minutter.

røgelse

2. Kom i den rette stemning

Fordi din hudplejerutine ikke skal være en sur opgave, så er det essentielt at finde en måde at gøre den til lidt mere end bare en rutine for din hud.

Hvad kan hjælpe dig med at connecte til din krop? Skal du have musik? Skal du have ro? Skal du have røgelse eller æterisk olie på badeværelset, som kan hjælpe dine sanser på vej?

Når du har fundet ud af hvad der virker for dig, så kan det jo ligge klar til dig i morgen og så tager det ikke mange sekunder at få skabt det helt rigtige atmosfære til hygge og selvkærlighed. 💘

3. Find dit fokus

Lad din hudplejerutine have et større fokus end blot din hudpleje. Ritual kan have forskellige fokuspunkter, og det vil sandsynligvis give sig selv, alt efter hvilken dag du har haft og hvad der fylder hos dig.

Forsøg at skabe ro omkring tankerne og brug ritualet, til dels at komme lidt ned i kroppen og ud af hovedet, men også til at få bundet knude på de ting, som du ikke kan ændre ved i dag.

Et eksempel kan være en konflikt på arbejdet, som har rumsteret hele dagen. Acceptér at du har tanker der fylder og at det er en situation der er væsentlig for dig lige nu. Samtidig kan du måske netop have gavn af, ikke at gå ned i konfliktens detaljer.

Disse 5 minutter, som grounder dig og skaber balance, kan netop være den investering, som skaber klarhed og overskud omkring konflikten på den anden side.

Det er naturligvis lettere sagt end gjort, men øvelse gør mester. Det kan hjælpe at forsøge at observere sine tanker, næsten som om de var en andens. Desuden kan det hjælpe at holde fokus på sanserne. Dét som rent faktisk sker, lige nu.

Mærk vandet mellem dine fingre, gulvet under fødderne, cremens indhold og følelsen af en gua sha eller faceroller.

Hvis du bruger aromaterapi og musik, kan du bringe disse sanser i spil.

Du kan også med fordel vende spørgsmålene indad. Hvordan har du det? Hvordan føles det?

Aromaterapi hudpleje

4. Husk at rense

Når du starter dit ritual er det naturligvis vigtigt at du vasker dine hænder. Men vask også dit ansigt i vand.

Vask dagen af dig – og måske spørge dig selv, hvad du kan slippe nu, inden du nulstiller gennem søvnen og kan begynde på en frisk i morgen.

Manifester det hér, og lad vandet rense det væk for dig. Du kan have lignende tanker, når du går i bad.

Vand kan være utroligt helende og rituelt, hvis vi forstår at bruge det.

Brug dit renseprodukt og masser det ind i huden. Masser i cirkler imens du fokuserer på, hvordan huden mellem dit ansigt og sine fingerspidser føles. Du kan også fortsætte med at fokusere på at mærke gulvet under dine fødder.

Vask produktet af og tør huden let med et rent håndklæde.

Renserutine

5. Påfør tonic, mist og serum

Nu er du renset og landet! Træk vejret ned i maven og pust ud.

Så er det på tide, at berige din krop med alle de sunde, gode og selvkærlige ingredienser fra dine produkter. Start med tonic/mist og serum, hvis du bruger dette.

Ansigtspleje olie

6. Fugtighedscreme /natcreme

Når dit serum er masseret godt ind i huden, er det tid til en dejlig fugtighedscreme til gavn gennem natten.

Masser cremen ind i ansigtet og husk gerne din hals. Du kan med fordel anvende en federe creme til natten, da du ikke er afhængig af, om den trænger hurtigt ind.

Sørg for at dit ansigt får både vand og fedt hver dag gennem dine hudplejeprodukter såvel som indefra. Det er nøglen til langt de fleste hudproblemer.💧

7. Olie til hudpleje

Olie er et must i hudpleje. Mange mennesker kender ikke fordelene, eller er måske ligefrem bange for at anvende olier i deres hudplejerutine. Men myterne om at olie tilstopper porer eller skaber urenheder, kan vi godt pakke væk.

Olie er en fantastisk ingrediens til din hudplejerutine. Den pleje som tilføres, er essentiel til at holde din egen balance i skak. Det gælder både for at undgå, at huden tørrer ud, men også at huden ikke overproducere talg, i et forsøg på at kompensere for manglende fugt.

Du skal naturligvis ikke bruge hvilken som helst olie. Her handler det om at finde en olie, som ligner vores egen huds fedtlag, så huden optager olien og den ikke blot lægger sig som en hinde. Læs mere om dette i guiden til hudplejeprodukter uden kemi.

Der findes to gode måder at inkorporerer olien til sin hudplejerutine. Enten kan vi tilføre et par dråber til cremen, inden den påføres, eller vi kan massere den ind i huden, som sidste led af vores rutine.

Uanset hvilken metode du anvender, så har huden godt af at blive masseret rigtig godt igennem, så produkterne for alvor trænger ind i huden.

Brug tid på dette. Mærk din hud, olien og anvend eventuelt en gua sha eller face roller, så du komme rigtig godt i dybden med produkterne. Ved du ikke helt hvor de skal starte med dette, så kommer en lille introduktion her.

Ansigtscreme uden skadelig kemi

Gua sha

En gua sha er et flat, glat redskab, typisk af krystal, som bruges til at ”skrabe” produkterne ind i huden samt massere muskler og lymfesystemet.

Der findes et hav af gua shas på markedet, som har stort set den samme praktiske funktion. De adskiller sig lidt på formen (og dermed på deres akupressur funktion) og ellers på, hvilken krystal de er udformet af.

Gua shas stammer fra Kina, hvor de har været brugt i hundredevis af år. Og det er der rigtig god grund til.

Læs alt om ansigtmassage med gua sha på Savasana Krystaller.

Ved at skrabe huden i bestemte bevægelser og på den måde massere ansigtet, stimuleres blodcirkulationen nemlig. Det har en lang række fordele, såsom reducering af fine linjer og “puffyness” og skaber en opstrammende effekt, der giver huden et skønt glow.

Du har måske hørt om, at man kan skrubbe lår og numse, for eksempelvis at komme appelsinhud til livs. Det er egentlig det samme princip som gør sig gældende her. (Du kan i øvrigt også sagtens bruge din gua sha til kroppen!)

Ophobede affaldstoffer frigives gennem lymfedrænage, imens de gode ingredienser fra serum, olie eller creme optages bedre. Det eneste du skal være obs på er, at påføre olie nok til at din gua sha ubesværet kan glide henover huden.

Du skal ikke være nervøs for at bruge din krystal forkert, det kan du ikke. Men du kan med fordel blive inspireret af en lille video nedenfor, så du får benyttet akupressuren mest optimalt!

Som du kan se, er det samme princip om du bruger gua sha, en faceroller, låget til et syltetøjsglas eller bare dine fingre, så du kan stadig være med, selvom du ikke ejer et værktøj til formålet. ❤️

Face roller

En face roller, er designet med samme formål som en gua sha. Typisk kommer den med en lille roller i den ene ende og en lidt større i den anden. På den måde kan du let tilgå alle hjørner og kroge.

Mange synes at face rollers er lidt nemmere at benytte end gua shas, fordi de er så intuitive. Er du begynder på området, kan det desuden være super fint at starte her, alt efter hvad der kalder på dig.

Du kan f.eks. her købe en rosakvarts face roller.

De fleste børn synes også det er skønt at blive ”rullet”, måske inden sengetid, da face rolleren især har en beroligende effekt.

Både gua shas og face rollers kan komme i køleskabet, hvis man synes den kolde effekt føles dejlig! Og ellers pynter de fantastisk på badeværelset 🥰

8. Sov godt!

Når du er klar, så vask din ansigtsroller eller gua sha for bakterier og vask hænderne.

Træk vejret ned i maven et par gange og fokuser på gulvet under dine fødder.

Tak dig selv for at have prioriteret tid til dig selv – og tak eventuelt dem, der gav dig 5 minutter i fred til ritualet 🙏

Sov godt og namaste 😴