Vores lugtesans har den mest direkte forbindelse til hjernen, af alle vores sanser. Du har måske prøvet at dufte til noget, som pludselig fik din hukommelse til at genkalde et minde eller en bestemt følelse.
Eller en bestemt duft kan, for dig, være forbundet med en bestemt person, og det kan derfor føles helt forkert, hvis du dufter den på en anden.
Mange er blevet mere opmærksomme på, at parfumestoffer dog har en potentiel skadelig effekt på vores helbred.
For parfume (også den som er “naturlig”) er allergifremkaldende. Har du først fået parfumeallergi, så slipper du aldrig af med den igen – og så er det slut med rigtig mange af de produkter, som de fleste af os benytter i vores hverdag.
Indhold
Hvad er parfume?
Parfume er nemlig duftstoffer, som findes i en meget stor del af de produkter vi til hverdag kommer i berøring med. Betegnelserne duft, parfume, aroma, parfumestoffer og fragrance er alle synonym for deklerationspligtige ingredienser, hvoraf 26 skal benævnes ved navn.
Du er nok klar over, at syntetisk parfume kan give allergi. Men en anden vigtig pointe er, at også naturlige duftstoffer fra planteekstrakter og æteriske olier, er allergifremkaldende.
Æteriske olier må eksempelvis ALDRIG komme ufortyndet i kontakt med huden, da den koncentrerede mængde parfumestoffer skaber et rigtig stort fundament for kontaktallergi 😷
Så ord som naturlig og økologisk er altså ikke ensbetydende med, at du ikke kan udvikle allergi i forbindelse med brug af produktet!
Naturlige duftstoffer indeholder typisk rigtige mange komponenter, og derfor er de lidt vanskelige at have med at gøre.
Sammensætningen afgør nemlig hvor allergifremkaldende det enkelte stof er i sig selv, men kan altså variere fra udtræk til udtræk. Typiske naturlige duftudtræk er blandt andet citrus, rose, kanel og lavendel.
Det er ikke alle æteriske olier og planteudtræk, som er allergifremkaldende. Eksempelvis er aloe vera ikke. Men en god fingerregel er at behandle duftprodukter ens, uanset om det er syntetisk fremstillet eller ej – så hvis en duft er udtalt (hvilket aloe vera eksempelvis ikke er), så skal du være varsom.
De 26 deklerationspligtige parfumestoffer
I betegnelsen parfume kan der gemme sig rigtig mange ingredienser! Betegnelsen klassificeres nemlig som det vi kalder en forretningshemmelighed.
Til gengæld skal der specifikt deklareres, hvis produktet indeholder et af de følgende 26 parfumestoffer, da disse er særligt allergifremkaldende. Derfor er de værd at kende, da de kan optræde enkeltvis i stedet for de nævnte, betegnelser parfume, fragrance, aroma mv.
- Alpha isomethylionone
- Amyl cinnamal
- Amylcinnamyl alcohol
- Anise alcohol
- Benzyl alcohol
- Benzyl benzoate
- Benzyl cinnamate
- Benzyl salicylate
- Butylphenyl methylpropional
- Cinnamal
- Cinnamyl alcohol
- Citral
- Citronellol
- Coumarin
- d-Limonene
- Eugenol
- Evernia Furfuraceae (træmos-ekstrakt)
- Evernia prunastri (egemos-ekstrakt)
- Farnesol
- Geraniol
- Hydroxycitronellal
- Isoeugenol
- Hexyl cinnamal
- Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde
- Linalool
- Methyl 2-octynoate
Hvor kommer vi i kontakt med parfume?
Måske du ikke har tænkt over, hvor mange produkter (udover din parfume), som rent faktisk har tilsat parfume.
På en enkelt dag kan du komme i kontakt med rigtig mange forskellige kilder. Eksempler er: deodorant, bodylotion, shampoo, håndsæbe, opvaskemiddel, vaskemiddel, ansigtscreme, rengøringsmidler, kosmetik, barberskum og meget andet.
Selv bind og trusseindlæg kan indeholde spor af parfume 😡
Mange af disse produkter, anvender du sandsynligvis ikke alene fordi de dufter godt – men det hjælper produkterne til ubevidst at føles mere “lækre” for mange forbrugere. Tænk bare på din kosmetik. DU dufter ikke bedre, at at benytte en parfumeret foundation – men vi er ikke vant til den uparfumerede duft, og derfor tilsættes det fortsat langt størstedelen af konventionel kosmetik.
Det er da tosset!
Hvis et produkt er markeret med den blå krans, betyder det, at produktet er parfumefrit. Det samme gælder, hvis produktet tydeligt er markeret med “parfumefri”.
Prøv at tæl dine egne kontaktpunkter på en dag. Hvor mange kilder har du derhjemme?
Hvad kan du gøre?
Det er den samlede mængde parfume, som kan vise sig problematisk i forhold til allergi. Hvis du ikke er allergiker, kan du godt benytte enkelte produkter med parfume ind imellem, eller måske sprøjte lidt med din yndlingsduft inden en fest.
Nemme måder at nedbringe den samlede mængde parfume, er ved at udskifte de dagligdagselementer, som du ofte er i kontakt med. Eksempelvis ved man, at parfumeallergi oftest udvikles af parfume i deodoranter og bodylotion.
Vi bruger deodorant hver eneste dag, og disse påføres i et meget sensitivt område af kroppen. Dertil barberer mange kvinder sig, hvor der skabes en direkte kanal for ingredienserne til resten af kroppen, hvis deodoranten påføres kort efter. Det samme gælder body lotions, som påsmøres store flader og absorberes ind i kroppen. Så et godt sted at starte, er ved at udskifte her!
Hvis du desuden gerne vil bruge en eau de parfume ind imellem, så sprøjt den på tøj og langt hår, i stedet for huden. Det er jo alligevel synd at have en masse andre parfumestoffer på sig, hvis du bruger en dyr parfume i sig selv! Så skulle du jo helst dufte af den 💄
Og har du et produkt, du ikke føler du kan undvære, så udskift rundt omkring dem. Der findes mange gode alternativer, hvilket du kan læse meget mere om her på sitet.
Se alle artikler om kropspleje her.
En anden måde at bruge dufte på, er ved at holde dem væk fra kontakt med huden. En diffuser til æterisk olie, eller en olielampe, er eksempelvis en sikker måde, at introducere aromaterapi til din dagligdag – uden risiko for allergi.
Til gengæld gælder der andre forholdsregler, som skal følges.
Det kræver lidt tilvænning at trappe ud af parfumebrug – men det er det værd! Og der findes heldigvis mange uparfumerede dufte i vores liv, som du måske endda vil nyde endnu mere fremover. ❄️❤️