De sidste par år er der heldigvis kommet et større fokus på kemi og parfume menstruationsprodukter. Alligevel er det fortsat et nødvendigt fokuspunkt. ❤️🩸

Tænk har eksempelvis fundet spor af både parfume, klor, tungmetaller og sprøjtemidlet glyphosat i konventionelle bind og tamponer på markedet i Danmark. Det er simpelthen ikke i orden!

Heldigvis er der gode alternativer – og disse produkter, kan du læse mere om her.

Udover den skadelige kemi betyder bakterieformationen ved brug, belastning af miljøet samt prisen meget for hvor anbefalelessværdigt produkterne er – ligesom det naturligvis er afgørende, at produkterne er behagelige og funktionelle. Alt dette tager den følgende test højde for, så du kan finde det bedste og sundeste produkt til dig. 💫

menstruationsprodukter

Bind

Bind er nok det første de fleste af os stifter bekendtskab med i rækken af menstruationsprodukter. Og det er der god grund til.

Bind er let at bruge, passer til alle og der formeres færre bakterier end ved eksempelvis brug af tampon (selvom der fortsat suges al fugt i området, hvilket ikke er fordelagtigt). Men derudover har bind også en række andre brugsudfordringer.

Fordi blodet samles udenfor skeden, er der større risiko for at bløde igennem/bløde ved siden af, og derfor stilles der høje krav til, hvor godt og hurtigt bindet suger blodet til sig.

Mange konventionelle bind er gode til netop dette. Og det betyder meget for komfort og brugsvenligheden. Desværre indeholder en del af disse bind dog også klorin – og det er der absolut ingen grund til, ja, faktisk kan vi kun komme i tanke om grunde til at lade være.

Vi ser derfor mod alternativer. ❤️

Dette leder os videre til mærket Ginger, som er baseret på produkter med økologisk bomuld. Bindet her er svanemærket og allergy certified, så her er der i hvert fald ikke risiko for skadelig kemi.

Bindet er til gengæld dyrt. Og meget tykt. Dermed er komforten ikke i top her og egentlig synes vi heller ikke, sugeevnen er perfekt. Men bløder man ikke kraftigt og kan man leve med den lidt tykke fornemmelse, så er sundheden i hvert fald i top. Mellem karakter herfra 💛

bind uden kemi

Se mere om Ginger bind og køb online her.

Vinderen bliver lidt overraskende Levevis bindet fra Føtex/Bilka. Disse er ligesom bindet fra Ginger både svanemærket og Allergy certified, men er lettere og suger bedre. Prisen er langt mere overkommelig med 16 kroner for en pakke med 12 bind – til gengæld kan de ikke købes online.  💚

Den sidste – og mest miljøvenlige alternativ er naturligvis stofbind. Vi skal ærligt indrømme, at det tog lidt overvindelse, at kaste sig ud i denne metode. Men der gik ikke lang tid, før vi måtte erklære vores overgivelse.

Det er ikke svært eller besværligt at vaske bindene, og faktisk suger de både hurtigt og meget – næsten så godt som de konventionelle bind.

Økofamilien har en lang række økologiske stofbind at vælge imellem. Eksempelvis denne startpakke, som kan række i flere år, hvis man passer godt på dem. Ligesom al anden tekstil, så sørg for at vaske det hele godt igennem inden brug – og naturligvis ofte under din blødning. 💧

Stofbind genanvendelig

Se mere om startpakken og køb online her.

Menstruationskop

Nu til den berygtede menstruationskop!

På papiret er denne metode virkelig genial. Koppen føres op, danner vakuum og opsamler blod i op til 12 timer. Herefter skal den skyldes, før den kan sættes op igen.

Koppen kan samle meget blod og kan udskiftes oftere, hvis man bløder meget. Perfekt. Desuden suges al fugten ikke ud af skeden, så derfor øges risikoen for ubalancer såsom svamp ikke. Rigtig godt. 🤔

Til gengæld deler koppen vandende, fordi den er svær at få til at sidde rigtigt. Fordi koppen skal danne vakuum, skal den føres op i en samling, inden den folder sig ud inden i skeden.

Dette handler både om teknik og øvelse – hvorfor mange mister tålmodigheden og opgiver undervejs i processen.

Menstruationskop

Sidder koppen ikke rigtigt, så risikerer man at bløde lidt ved siden af – hvilket for nogen, bliver afgørende. Dertil kan det betyde en del for komforten, om koppen generer, gnaver og hvor let den fjernes igen.

Til gengæld er den prisvenlig, da der ikke er nogen løbende udgifter og så sparer den miljøet for rigtig meget affald.

Fordi koppen indføres, skal man holde ekstra øje med bakterier. Det betyder at koppen SKAL skiftes hver 12. time og skal skoldes inden den tages i brug mellem menstruationerne.

Koppen skal desuden skoldes, da nogle menstruationskopper afgiver de såkaldte “flygtige forbindelser”. Det er usikkert præcis hvilke kemiske forbindelser, som skaber denne reaktion, men det er sikkert, at det ikke er ønskværdigt for vores sundhed.

Eksempelvis er lignende tilstande ikke tilladt for sutter. Så det skal det naturligvis heller ikke være i underlivet.

At skolde sin kop hjælper på en del af forbindelserne, men hvis du ikke allerede har en kop, så kan du med fordel se efter én der ikke afgiver de flygtige forbindelser.

En af de mest populære kopper er eksempelvis OrganiCup, som nok er den mest populære menstruationskop på markedet. Men ifølge endnu en af Tænks mange, gode undersøgelser, tyder dette produkt på en for høj mængde flygtige forbindelser, til hvad der må siges at være ønskværdigt.

Til gengæld er den cirka 20 kroner billigere, end den kop vi anbefaler i stedet.

menstruationskop uden kemi

Læs mere om OrganiCup og køb online her.

Lunette er nemlig uden flygtige forbindelser og indeholder heller ikke latex, så den også fungerer godt selv for allergikere. Koppen findes i to størrelser og to farver.

Den hvide model har tendens til misfarvning med tiden, som kan få den til at se lidt beskidt ud. Selvom det udelukkende er kosmetisk kan man derfor overveje den lilla. 💚

bind kemi

Se mere om koppen og køb online i lilla her.

OBS: menstruationskopper må ikke bruges, hvis man har spiral, da vakuumet risikerer at suge spiralen ud af position.

Tampon

Tamponer er en anden debat, som især er baseret på risikoen for TTS (Toxic shock syndrom).

Sygdommen kan udvikles hvis tamponen sidder for længe, og der dermed er risiko for en bakterieinfektion. Risikoen er meget lille, så længe man holder sig indenfor de anbefalede 8 timer.

Derudover suger tamponer af al fugt i området, hvilket betyder at slimhinderne også er i risiko for at udtørre og skabe ubalancer. Har man tendens til tørhed eller svamp i skeden er det derfor ikke fordelagtigt at bruge tamponer.

Til gengæld er de nemme. Der er godt styr på blodet, hvilket giver frihed til stort set al slags tøj, sport og svømning, uden at bekymre sig om at bløde ved siden af. Der findes tamponer både med og uden hylster, men de fleste foretrækker med, da de er lettere at få rigtigt på plads.

Kemien i tamponer minder meget om bind, og derfor er det også nogenlunde de samme fokuspunkter at være opmærksom på.

Her er det som tidligere åbenlyst at nævne det økologiske mærke Ginger. Der kan måles en svag mængde glyphosat, som dog er så lavt, at det næsten ikke kan måles.

Til gengæld er funktionaliteten, ligesom med bindene, ikke i top. Hylsteret, som er meget miljøvenligt, har svært ved at trække sig frem og tilbage, specielt når det bliver vådt (hvilket det bliver, når man bløder og hylsteret skal indføres/tages ud igen).

Selve tamponen er relativt bred og mindre kompakt end andre konventionelle tamponer, hvorfor den, i vores optik, suger dårligere og generer mere.

Alt i alt en meget politisk korrekt tampon, som dog ikke helt lever helt op til mine forventninger.

Tampon kemi og parfume

Se mere om Ginger tamponen og køb online her.

Til gengæld har vi – meget overraskende – lært, at helt almindelige tampax er uden skadelig kemi. Det overrasker os, fordi vi normalt ikke associerer tampax med noget særligt grønt, måske tvært imod.. men her må vi sluge vores ord.

Tampax har uden tvivl det mest funktionelle design, som er nemt at indføre, få på plads og fjerne igen. Selve tamponen suger godt og sidder komfortabelt – faktisk synes vi næsten ikke den mærkes.

Det er kun regular udgaven, som har et indføringnshylster af pap, resten er desværre af plastik. Det fungerer dog meget bedre end paphylsteret fra Organic, selvom det ikke står klart hvorfor det ikke er lykkedes for Organic at lave et ligeså brugervenligt design.

Fordi Tampax er certificeret økologisk er det ikke tilladt at bruge sprøjtmidler, så der er i hvert fald ingen grund til bekymring af hvordan dette pap er behandlet.

Alt i alt topkarakter til the usual suspect og bundkarakter til det umiddelbart grønne valg 🤎

Hvis du har spørgmål, er du som altid velkommen til at stille dem i kommentarfeltet. 💘