Ligesom med alle andre hverdagsprodukter, er også rengøringsartiklerne en smeltedigel for problematiske stoffer.

I modsætning til kosmetik og hudplejeprodukter, findes der dog ikke hormonforstyrrende ingredienser i lige så bred udstrækning, så det gør det lidt nemmere at vælge sine produkter!

Til gengæld er der stadig masser af ingredienser, der kan fremkalde allergi og som er skrappe for miljø og sundhed.

Kig efter Allergimærket og Svanemærket

Dels er mange af os vant til produkter med duft, hvor parfume som bekendt er allergifremkaldende – også selvom duften stammer fra naturlige ingredienser.

Dels figurerer der fortsat en del konserveringsmidler, som ligeledes er allergifremkaldende.

Derudover findes der naturligvis de skrappe rengøringsmidler, der kan være bekvemme men sjældent er nødvendige. Disse er især problematiske for miljøet, men er heller ikke sunde for os mennesker.

En god fingerregel er at lede efter allergimærket og svanemærket. Hvis en rengøringsprodukt indeholder disse mærkater, så kan du være sikker på, at produktet ikke indeholder hverken miljøskadelige eller allergifremkaldende ingredienser.

Disse certificeringer koster dog. Og mange mindre virksomheder prioriterer ikke mærkerne som det første . Derfor kan det være godt at kigge efter et par andre gode råd også.

Dertil kommer, at mange produkter kan virke udtørrende for huden, når de anvendes – men der findes gode alternativer, så skåner dig, miljøet og din bolig 🌸

Svane og allergimærkede rengøringsmidler

Universalrengøring

De fleste benytter universalrengøring til rengøring af de fleste overflader i hjemmet. Derfor er det sansynligvis også det produkt, du vil have mest kontakt med, når du udfører din hovedrengøring 🛀

Derfor skal du selvfølgelig også vælge et produkt, som matcher dine behov og så er sundt hele vejen igennem!

Stort set alle de førende dagligvareforretninger fører en universalrengøring, som er uden problemtiske ingredienser. Det gælder 365 Mini Risk, Änglamark, Grøn balance samt Irmas Tusindfryd.

Det er virkelig skønt og det betyder, at du altid kan handle med god samvittighed, når du alligevel handler dine øvrige dagligvarer.

Men derudover vil vi anbefale et par produkter, som har lidt flere skønne egenskaber end de sædvanlige – og samtidig er gode for pengepungen!

nuuii rengøringspulverEksempelvis har det lille brand Nuuii, en pulver universalrengøring, som er ret fantastisk. Pulveret er udviklet af naturlige, allergivenlige ingredienser, primært baseret på raps, så der er ingen risiko for irritation af huden.

Desuden er produktet helt uden vand, fordi pulveret i stedet opløses i varmt vand fra hanen.

Det gør det miljøvenligt at transportere (udover at det i øvrigt er produceret i Danmark!), og så holder en lille æske til cirka 30 liter opvaskemiddel. 😱 Dertil er det hele fuldkommen plastfrit og er vegansk!

En pakke kommer til den meget fair pris af 45,- hos Økofamilien – læs mere og køb online her.

Mikroplastfri karklud

mikroplastfri karklud

Til formålet skal du naturligvis også bruge karklude, som ikke indeholder mikroplast. De konventionelle klude udleder tonsvis af mikroplast, som skylles ud og forurener vores natur.

En karklud uden mikroplast forhindrer dette – og den kan naturligvis vaskes og genanvendes!

Se mere og køb karklude uden mikroplast her.

Desuden kan du jo strikke dine egne, hvis du har mod på det!

Opvaskemiddel

Her kan du igen gå med klassikerne, ligesom med universalrengøringen. De er fuldkommen fine – især, hvis du alligevel vil have det med når du er oppe og handle. Nedenstående er skønne produkter, med lidt flere dejlige egenskaber.

De er super effektive og spækfyldt med dejlige, naturlige ingredienser.

Produktet er super drøjt i brug og rigtig effektivt. Ligesom med deres øvrige produkter, så er effekten virkelig REN.

Opvaskemiddel uden parfume

Link til produktet her

Miljøvenlige opvaskebørster og svampe

Når du skal vaske op kan du tilmed benytte denne super cute, retro opvaskebørste af træ. 😍

Vi synes simpelthen den er så fin! Og så har den har stive børster, så den er nem at anvende og få selv det værste snavs af vejen.

Man kan senere blot udskifte hovedet, så skånes naturen yderligere.

Rengøringsklude uden kemi

Se opvaskebørsten & køb den online her.

Til de mere udfordrende opgaver, findes disse skønne kobbersvampe, som er super holdbare og med hensyn til både dig og miljøet.

Rengøringsmiddel uden kemi

Se kobbersvampene & køb online her.

Alternativt, eksempelvis når der skal fjernes snavs, så kan en ren tandbørste være ret fantastisk!

Kalkfjerner

Den her skal man passe på med! Rigtig mange bruger meget skrappe midler her, som hverken er godt for dig eller dine omgivelser.

Kalk opløses bedst med syre, og derfor er de konventionelle kalkfjernere ofte enormt syreholdige, hvilket man skal passe på med.

Et alternativ er den almindelige lagereddike. Eddiken er super billig og kan købes stort set i alle supermarkeder. Desværre lugter den også, og den kræver tid for at opløse kalken ordentligt. 🤐

Derfor kan den være svær at bruge, eksempelvis i brusekabinen, hvor eddiken løber af væggene med det samme. Dog er det super til elkeddeler, kaffemaskine eller brusere, som kan lægges i en spand eddike – evt. opløst med lidt vand.

Citronsaft kan også bruges!

Til gengæld skal du passe på med at bruge klor – det er hårdt for dig og dit hjem, men ikke mindst rigtig skidt for miljøet. Ligeledes så bør du undgå alkohol/desinficerende rengøringsmidler.

Det er ofte ikke nødvendigt og kan gøre mere skade end gavn.

Lugtfjerner

De fleste lugtgener forsvinder af sig selv, hvis du tager dig af kilden og får luftet ud. Har du brug for lidt ekstra hjælp, så kan kaffegrums til gengæld være en god ven i nød.

Du kan enten stille en skål med kaffegrums, eller binde det op som en bylt i et stykke klæde. Så kan det sprede god duft længe. 🌟 Du kan også placere det i køleskabet, hvor dårlig lugt nemt kan forekomme. En skål eddike tager også lugten.

Æteriske olier kan også tilføre dejlig duft til hjemmet. Dog anbefales disse ikke til nogen former for hudkontakt (og derfor ikke i rengøringsmidler), men under de rette forhold, så kan de være en vidunderlig tilføjelse til duftene i dit hjem.

Toiletrens

Når toilettet skal skrubbes, så kan du med fordel anvende et produkt uden miljøskadelige ingredienser. Ulrich Natürlich har skabt et naturprodukt til formålet, med selvopløselige tabs der virker natten over.

Efter en skrubbetur funkler toilettet på ny og dufter rent igen. Produktet tager snavs og misfarvningerne, men virker også effektivt på kalk i toilettet 😌

WC rens uden kemi

Se de økologiske WC tabs online her.

Tips fra din bedstemor 🥰

Til slut lidt husholdsningstips fra bedstemor 🥰

Til pletter kan saften fra en citron blandes med en teske fint salt. Syren fra citronen er specielt god til at opløse mørkere pletter, men du kan have held med rigtig mange typer!

Skyld efter med lunken vand.

Bagepulver tilsat lidt vand er også en utroligt god ven i nød. Den tykke pasta kan smøres på pletter, specielt de fedtholdige, som opløses/løsnen og kan tørres væk efterfølgende.

En sidste spiller er bringe på banen er den almindelige tandpasta.

Den er især en effektiv hjælper til at fjerne pletter på hvide vægge – eksempelvis rødvin. Smør pastaen ud og tør efter efter med en våd klud.

Og husk, hvis du bruger rengøringsmidler med faremærker, så følg anvisningen og afskaf det korrekt for miljøets skyld! 🌱