Ayurveda (udtales ajurveda) er en betegnelse for en af verdens ældste sundhedssystemer. Denne praksis er opstået i Indien og kan spores tilbage til over 5000 år før vores tidsregning. Og med god grund!

Oversat fra sanskrit betyder Ayurveda “viden om livet” og denne praksis tager udgangspunkt i holistisk sundhed – og dermed i at behandle samspillet mellem krop, sind og sjæl som én helhed. Overordnet ser ayurveda lykke og indre fred som en fødselsret.

Derfor er det også praksis med stort fokus på at finde de metoder og teknikker, som føles gode og nærende for dig, uden for mange rigide regler.

Derudover betragter Ayurveda også mennesket som en del af universets helhed, som på den måde også påvirker vores sundhed – imens vi påvirker universet. En stor del af denne praksis vil derfor være funderet i at skabe balance i mennesket og dennes samspil med omgivelserne. 🙏

At blive inspireret af ayurveda betyder ikke, at du skal fornægte vestlig medicin eller vende dit liv på hovedet, hvis du ikke ønsker det. Rigtig mange mennesker henter inspiration fra forskellige sundhedssystemer, fordi det virker for dem og passer til det liv de ønsker at leve.

Der findes mange måder at praktisere ayurveda på – også traditionel praksis har også forskellige måder at fortolke og bearbejde de oprindelige tekster på – så vær ikke bange for at gøre det “forkert”.

Du afgør, hvad der giver mening og føles sundt for dig. 🍁

Praksis

Det største fokuspunkt for denne praksis er de såkaldte doshaer. Der findes tre doshaer, som beskriver særlige fysiske og mentale karakteristika for os mennesker.

Ingen mennesker har den helt samme sammensætning, og derfor er du fuldkommen unik. Dog indeholder alle mennesker dele fra alle tre doshaer, og det er vigtigt at alle doshaer repræsenteres – men typisk er de ikke lige dominerende.

Doshaerne skal holdes i “skak” for at krop, sind og sjæl kan holdes i balance. Imens nogen mener, at balancen findes når doshaerne er fuldkommen ligeligt tilstede, så mener de fleste, at vi som mennesker er født med en uligevægt i doshaerne, og dette er vores naturlige udgangspunkt.

Derfor skal vi fortsat være opmærksomme på, at denne dosha ikke overstiger sin naturlige tilstedeværelse og bliver en hindring for os. Desuden at de andre ligeledes balanceres deres naturlige niveau og hverken forsvinder helt eller tager for meget over.

Vores sammensætning påvirkes nemlig hele tiden, da doshaerne også findes omkring os – mere om det senere.

Ayurveda dosha

Hvilken dosha er du?

Doshaerne kaldes vata, pitta og kapha (udtales kaffa) og er styret af de ayurvediske elementer, luft, vand, ild, jord og æter (rum).

Samtidig er de knyttet til forskellige elementer, eksempelvis vores sanser og vores chakraer, men også elementer i den fysiske verden såsom bestemte urter, aktiviteter eller timer i døgnet.

Ja, faktisk indeholder alt disse elementer, og på den måde bliver vores doshabalance påvirket fra alt vi foretager os.

Måske du kan genkende dig selv i noget fra de nedenstående beskrivelser? Ellers findes der et hav af tests online, som kan hjælpe med at få indblik i din sammensætning.

  • Klik eksempelvis her.

Resultatet vil være en unik kombination af alle tre doshaer, og denne kombination kan også se forskellig ud, alt efter hvilken dag og under hvilke omstændigheder du tager testen.

For eksempel betyder årstiderne meget for de fleste. Om vinteren har vi typisk lidt mindre energi og har brug for mere afslapning, mens vi om foråret kan føle os sprudlende af nye idéer, føle os meget energiske og have lyst til at drage ud på nye eventyr. Din cyklus har også stor betydning her!

Men mange andre faktorer har også betydning for vores balance. Hvis du befinder dig i en meget stresset tilstand, har hjertesorger eller modsat er nyforelsket eller har opdaget en ny passion, så kan du opleve, at din dosha sammensætning laver udsving.

Af den grund kan det være en god idé at teste dig selv løbende. Særligt både når du føler dig i balance og i ubalance, for at lære mere om dit naturlige udgangspunkt og dine løbende udsving. 🍁

Nedenfor kan du læse mere om de typiske karakteristika for de tre doshaer samt hvordan du arbejder med at regulere dem.

Vata

Her kommer en rigtig energibombe! Vata doshaen er synonym med ihærdighed, hurtighed, entusiasme og “gang i den”.

Vata-typer er typisk slank, har lange fingre, et smalt ansigt og god kondition. De er morgenfriske og foranderlige – og så elsker de nye oplevelser. Dog kan de have tendens til at blive “flyvske” og kan virke fraværende eller ringe afsluttere.

En vata i balance skaber kreativitet, optimisme og er gode igangsættere.

En vata i ubalance har tendens til ængstlighed, nedtrykthed og vil ofte have tanker som centrerer sig omkring, hvad de har gjort galt.

Øvrige kendetegn er sårbar fordøjelse, slankt udseende, kulde og lethed.

Element: Æter og luft.

Sanser: Høre og føle.

Pitta

Velkommen til den forførende ild!

Pitta doshaen repræsenterer et iltert sind og fysik, som kan være noget af en naturkraft, hvis den balanceres rigtigt.

En typisk pitta har altid en mening og fører gerne an. Deres statur er almindelig, sommetider med rødt eller fint hår. En pitta har høj sexlyst og meget passion, hvilket dog sommetider også kan lede til overdrevenhed, når den er i ubalance.

En pitta i balance er en force of nature, med god appetit, karisma, en stærk fordøjelse og så er de meget direkte.

En pitta i ubalance kan blive temperamentsfuld, dominerende, få løs mave eller få halsbrand/mavesyre, med stor risiko for at brænde ud. Her vil pittaen ofte have tanker som centrere sig om, hvad andre har gjort forkert.

Element: Ild og vand.

Sanser: Syn.

Kapha

Livsnyderen over dem alle! Kaphaen er mester i at tage livet slow, sover gerne længe og bruger tid på at få tingene gjort i sit eget tempo.

Typisk har kapha-typer en solid statur, med god jordforbindelse og et roligt temperament. De er utroligt betænksomme, kærlige og trofaste, til tider i så høj grad, at det går ud over dem selv.

En Kapha bryder sig ikke ret meget om forandring, hvilket til tider leder til en frygt for at kaste sig ud i nye ting eller frygt for at trække grænser, når det er nødvendigt.

En kapha i balance er stabil, rolig, eftertænksom og arbejdsom. Fordøjelsen er langsom men god, ligesom tempoet generelt.

En kapha i ubalance er synonym med stilstand, dovenskab, indelukkethed og depression. Typisk vil tankerne her centrere sig om hvordan kaphaen bedst kan trække sig fra sine udfordringer.

Element: Jord og vand.

Sanser: Smage og lugte.

Balance

Balancen er nøgleordet i holistisk sundhed.

Når din doshasammensætning er i ubalance, så kan du opleve det både fysisk og psykisk.

Og hvad stiller vi så op? Jo, de tre doshaer har alle tre forskellige fokuspunkter, når de skal bringes i skak. Som hovedregel kan du trække på, at modsætningen hjælper med at balancere os.

Derfor skal eb pitta ild eksempelvis fodres med de andre elementer, såsom jord og luft løbende. 🌱

Oplever du derimod træghed eller uoplagthed, så kan det netop være, at du skal introducere lidt ild til dine daglige rutiner. 🔥

Den ayurvediske praksis har mange værktøjer i skuffen, såsom yoga, meditation, massage, og forskellige former for arbejde med uønskede ophobninger af affaldsstoffer (også kaldet ama).

Disse målrettes efter den dosha, man ønsker at afbalancere.

Jatharagni (fordøjelsen)

Agni er sanskrit for ild og jatharagni står for den ild, der behersker forbrændingen i kroppen.

Forbrænding er her et stort fokuspunkt (med rette) for den ayurvediske praksis. En sund fordøjelse er nemlig i mange tilfælde også et godt fundament for sundheden generelt.

Fungerer fordøjelsen ikke, kan man eksempelvis have svært ved at optage de nødvendige næringsstoffer og omvendt kan usunde affaldsstoffer ophobes.

Her kan du starte med at tage udgangspunkt i hvordan du oftest har det. Hvor tit går du på toilettet? Har du normalt meget luft i maven? Har du tendens til mavesyre/mavesår? Dette vil sansynligvis hænge godt sammen med din dominerende dosha og derfor, kan du tage udgangspunkt i råd for dette.

Men derudover vil du selvfølgelig stadig have udsving og perioder, hvor tingene ser anderledes ud. Så er det oplagt at se på balancen. Er der en dosha der har sneget sig ind på føresædet? I så fald, så kan du bruge de individuelle værktøjer i en periode, til at holde den dominerende dosha i skak på det givne tidspunkt.

Vi vil her bestræbe os på at opnå sama agni – den perfekte fordøjelse i fuld balance!

fordøjelse dosha

Ama (affaldsstoffer)

Vi kommer dagligt i kontakt med mange forskellige kilder til affaldsstoffer.

Dels findes der eksterne kilder, såsom usund, ikke-økologisk og forarbejdet mad samt alle de giftstoffer vi kommer i kontakt med, gennem plejeprodukter og husholdsningsartikler, som optages gennem huden. Men der findes også de interne kilder, som skabes, når negative følelser ophobes, eksempelvis når vi ikke får sagt fra, er stressede eller i sorg.

Du kan også ophobe ama, når du ikke lever efter din egen overbevisning, ikke får lov at udleve dit potentiale eller generelt er på et forkert spor i livet.

Ama ophobes og spredes ud i kroppen for at stofferne skal gøre “mindst skade” et enkelt sted. Derfor fordeles de eksempelvis til hud, organer, hjerne og fedtdepoter.

Konkrete tegn på for meget agni giver eksempelvis udslag i huden, belægninger på tungen, oppustethed, ømme led, mavesyre, luft i maven eller andet generelt ubehag.

Der er mange måder at komme agni til livs. Som nævnt tidligere bør den ayurvediske praksis være baseret på en lang række forskellige værktøjer – dels for at undgå at komme i kontakt med ama og dels hvordan vi kommer det til livs, når det alligevel ophober sig.

Kost

Ama ophobes især igennem vores kost, og derfor er første fokuspunkt lagt her. Ayurvedisk kost er primært økologisk, naturligt og fyldt med grøntsager og helbredende urter.

Desuden spises der målrettet for at balancere doshasammensætningen, og derfor er det relevant at kende til de forskellige madvarer, som kan balancerer doshaerne hver især.

Ayurveda arbejder også med detox/cleansing, herunder faste og udrensening gennem te og andre madvare,

Hvis du vil dykke videre ned i kosten, så kan du læse mere her i min store guide til ayurvedisk kost, hvor du også kan få inspiration til at spise efter din dosha sammensætning.

ayurveda grundelementer

Det ayurvediske ur og døgnrytme

En stor del af praksis er at følge den naturlige rytme, både universets og vores egen krop. Dette kaldes det ayurvediske ur. Du vil nok opleve, at nogle af elementerne er lidt svært at indføre i et vestligt liv, med arbejde, familie osv. – men det er godt at have kendskab til alligevel.

Ligesom alle andre elementer, så kan det bringe inspiration og bevidsthed til dig eget liv – og husk at “lidt” altid kan gøre en stor forskel.

04-06: Stå op og meditation

Her vågner vi sammen med universet og den primære energi stammer fra vata, hvilket giver god medvind til en frisk start på dagen. Her kan der udføres andre god rutiner, såsom taknemmelighed, aromaterapi og en blid vækkelse af fordøjelsen med et glas lunkent citronvand.

06-10: Væk kroppen

Nu domineres rytmen af den tungere kapha energi, som godt kan give anledning til et behov for at vende tilbage til hvile og søvn. Derfor skal dette balanceres med aktivitet som yoga, en rask gåtur eller anden blid motion.

Kl. 8 spises der morgenmad, da tyktarmen her har bedste forudsætninger for at sætte ind overfor madindtag.

10-14: Fordøjelse og frokost

I denne periode hersker pitta og fordøjelsen er på sit højeste. Kl. 12 spises der frokost og dette bør være dagens største måltid, da vi har største forudsætninger for at omsætte maden her.

14-18: Fordøjelse og aftensmad

Fordøjelsen arbejder videre i vata energien, inden vi spiser aftensmad cirka kl 17.

18-20: Blid motion

Her er Kapha energien sat ind og derfor kan alt føles lidt tungt og måske begynder du at blive træt. Derfor er det et godt tidspunkt at balancere med lidt blid motion, gerne yoga.

 20-22: Luk kroppen ned

Dagen slutter på kapha energien og den er god at falde i søvn på, inden pitta tager over efter 22. En god ayurveda praksis er ikke baseret på overflod af søvn. Dette skyldes dog, at man med en god praksis gerne skulle opnå væsentlig bedre søvnkvalitet, hvorfor de 6-7 timer skulle være rigeligt.

ayurveda fordøjelse

Yoga

Yoga er næsten umuligt at komme udenom, når vi taler om ayurveda. Dette skyldes selvfølgelig, at yoga arbejder med en mind & body balance, som netop dyrkes for at skabe bedre kropskontakt samt styrke krop og sind simultant.

Eksempelvis arbejder yogaen aktivt med kroppens chakraer, som er de knudepunkter i kroppen, hvor energibanerne mødes.

Men derudover kan yoga bidrage til at komme af med ama i kroppen. De blide stræk skaber aktivering og massage af vitale organer, hormoner, nervesystem og kredsløb, som ikke bare forebygger, men også frigiver ophobet ama og uønskede energier.

Der findes yoga der kan balancere alle doshaer. Igen gælder det om at introducere modsætningerne. Derfor vil en kapha eksempelvis have godt af yoga med relativt hurtige skift gennem eksempelvis flow yoga, mens en vata/pitta vil have godt af beroligende, afslappende yin-yoga.

Åndedræt og frisk luft

Åndedrættet er essentielt i stort set alle holistiske sundhedsperpektiver. Åndedrættet er et fantastisk og konkret værktøj, til at påvirke vores fysiske sundhed. Eksempelvis er det bevist at dybe åndedræt, er med til at regulere kortisol (stresshormonet) i kroppen, som ellers har det med at løbe af med os.

Stress er en stor kilde til ama, så generelt er stress et stort fokuspunkt i ayurveda.

Men derudover, så er åndedrættet også et værktøj til at connecte med kroppen og tage kontrollen tilbage. Det er healende og groundende, så derfor inkorporeres det gerne aktivt i flere aspekter af den ayurvediske praksis.

Dette gælder eksmpelvis meditation, sex og yoga.

Åndedræt kan dog også være bevidsthedsudvidende og skabe andre kemiske forbindelser. Der er mange forskellige teknikker til dette, se blot denne video nedenfor, som er en af mange guides derude.

Desuden spiller det en væsentlig rolle at komme “udenfor”. Frisk luft og natur er en fuldkommen essentiel del af naturlig sundhed – derfor anbefales rigeligt med gåture i det fri. 🐝

Æteriske olier og aromaterapi

Måske du allerede kender til æteriske olier, som i essensen er ekstremt komprimerede udtræk af planter og urter, som blandt andet bruges til aromaterapi. Denne praksis kan vi heller ikke fremhæve nok.

Vores lugtesans er vores mest direkte forbindelse til hjernen og det er så utroligt, hvordan dufte kan fremkalde minder, følelser og stemninger.

Dufte har en direkte indflydelse på vores kemi i kroppen – og du kan bruge det aktivt, som hjælp til at fremkalde ovenstående og støtte dig i din praksis.

Aromaterapi dosha

Eksempelvis bruges sandeltræ typisk bruges under meditation til bevidsthedsudvidelse, kan jasmin vække sensualiteten, imens pebermynte virker opkvikkende og friskt på krop og sjæl. 🔮

Læs mere om brugen af æteriske olier her på siden.

Massage

Der findes et hav af forskellige massager indenfor ayurveda. Mange bruger akupressur, som en måde at stimulere de indre organer og frigive toksiner fra specifikke steder på kroppen.

Desuden benyttes der ofte rigeligt med olier, gerne beriget med specifikke urter, som gavner den enkeltes balance.

Eksempelvis har du måske set en af de klassiske ansigtsmassager, hvor en lind strøm af olie hældes direkte på panden og fra side til siden. Behandlingen er ekstremt afstressende og berolignede, selvom den kan føles lidt grænseoverskridende første gang.

Desuden bruges der ofte trykmassage, gennem bomuldsbolde med kogte ris. Denne massage stimulerer svedproduktionen, så kroppen kan frigive toksiner og ophobet ama. Boldende trykkes og masseres mod huden, hvilket er lige dele behageligt og forløsende.

Der kan også anvendes urtebade eller -scrubs, som tilsættes efter den specifikke ubalance og dels hjælper med at fjerne ophobede affaldsstoffer og samtidig tilføres dejlig næring til huden. 🍃

dosha massage

Øvrige former for frigivelse af ama

Der findes mange mindre ritualer, som kan bruges til at komme af mere flere affaldsstoffer.

Eksempelvis er god mundhygiejne er vigtigt element, hvor der blandt andet anvendes oil-pulling og tungeskrab, som kan hjælpe med at komme bakterier og ama til livs.

Tørsbørstning er også en yderst anvendt metode, som er præcis hvad det lyder som. Med en børste, eller silkehandske, børstes tør hud over hele kroppen med lange bevægelser, som stimulerer blodcirkulation som frigiver ama.

 

Affaldsstoffer massage

En praksis som er mere kontroversiel er lavement, som også er en hyppig del af traditionel ayurveda praksis. Her sprøjtes en væske op gennem endetarmen, som kommer retur med de rester af afføring, som ligger i tarmen.  Væsken består af vand med de traditionelle urter specifikke for den ubalance, man ønsker at komme til livs, og renser ud i tarmsystemet meget lig tarmskylning. 💩

Alternativt kan en udrensing også foregå ved eksempelvis at indtage castor olie, som virker afførende.

Derudover indgår daglige ritualer såsom øjenskyl, næseskyl og øreskyl – og naturligvis daglige bade. 🐳

Meditation

Den sidste og måske vigtigste pointe fra ayurveda redskabskassen er meditation. Ligesom yoga, findes der mange forskellige former for meditation alt efter hvilken dosha der skal balanceres.

En meditation kan koncentrere sig om et budskab, eller et mantra, som gennem meditationen bliver knyttet til vores krop, underbevidsthed og bevidsthed. Desuden bruges andre lyde i høj grad og i nogen former bruges også bevidsthedsudvidende midler. Dette skal du naturligvis ikke prøve kræfter med derhjemme!

Desuden er der mulighed for at bearbejde og give slip på negative følelser og tanker.

Der er rigtig meget at hente her, hvis du har lyst til at prøve kræfter med at komme indre ama til livs, eller blot bygge videre på din balance.

Sidst men ikke mindst er der mulighed for at opnå det tankeløse stadie, hvor vi – selv blot for et øjeblik – kan føle en dyb connection med os selv og med vores omgivelser. Det er fuldkommen essentielt i holistisk sundhed at skabe denne forbindelse, og her kan meditationen være en rigtig god hjælp. 🪐

meditation ayurveda

Dette var en kort introduktion til ayurveda og dette ældgamle sundhedssystem. Måske du har fået lyst til at læse videre om nogle af elementerne og det kan du gøre her på bloggen. Eksempelvis kan du læse om de afledte side af doshaerne, ojas, tejas og prana her, så du kan blive klogere på, hvordan du arbejder bedst med din balance.

Hvis du har spørgmsål, så er du naturligvis velkommen til at pege dem min retning.

Sat nam allesammen 🤎