Ayurveda er et oldgammelt, holistisk perspektiv på sundhed. Hvis du er helt ny til konceptet, så vil du måske have gavn af at starte med at læse indlægget intro til ayurveda, da vi idag går et stik dybere i det komplicerede system.
Vi skal nemlig se nærmere på ojas, tejas og prana, de tre afledte sider af doshaerne kapha, pitta og vata.
Har du allerede beskæftiget dig lidt med ayurveda, så kender du nok til doshaerne. Du ved nok også, at det er essentielt at holde disse i balance. Og at denne balance er nøglen til et langt, lykkeligt og sundt liv.
Men det kan være vanskeligt at overskue hvilke ubalancer, vi rent faktisk indeholder. Ikke mindst hvilke redskaber der skal til for at behandle dem.
Det vil vi dykke lidt ned i idag. 😌
Indhold
- Ayurvedisk balance
- Ojas – bliss
- Hvordan får du velbalanceret ojas?
- Mad
- Fødsler og fertilitet
- Søvn og hvile
- Følelsemæssige traumer og stress
- Abhyanga (ayurvedisk massage)
- Tejas – radiance
- Hvordan får du velbalanceret tejas?
- Ama og fordøjelse
- Ingen omsætning
- Fokuser ilden
- Varme og ild
- Pas godt på ojas
- Prana – vitality
- Hvordan får du velbalanceret prana?
- Skab jordforbindelse
- Skab flow med ro
- Pranayama (åndedræt)
- De fem vayus
Ayurvedisk balance
Ayurvedisk behandling ser holistisk på mennesket, det vil sige, at vores sundhed skal findes både fysisk, mentalt og åndeligt.
Findes der ubalance i den ene, kan det manifesteres i den anden og det hele hænger sammen i et kompliceret system, som derfor også kræver en holistisk tilgang til behandlingen.
I første omgang kan dette illustreres ved at at de tre doshaer, og dermed elementerne, skal holdes i balance. Alt vi foretager os, føler, tænker, spiser og omgiver os med, har indflydelse på dette. Det betyder, at sammensætningen kan tippe og vi oplever ubalancer.
I intro til ayurveda kom vi kort ind på, hvad de tre doshaer hver især repræsenterer og hvordan vi kan genkende ubalancer i dem.
Vi ved også, at for at komme ubalancer til livs, skal vi supplere med modsætninger. Men samtidig er det kompliceret helt at være i stand til at genkende disse ubalancer og dermed identificere hvilken behandling, vi har brug for.
Derfor ser vi idag nærmere på ojas, tejas og prana, som er afledte effekter af doshas. På den måde kan du forhåbentlig lettere selv arbejde med din balance, for som vi også ved, er det den daglige praksis, som har den største effekt.
Ojas – bliss
Ojas oversættes ofte inner bliss eller indre lyksaglighed og er afledt af kapha doshaen og dermed vandelementet. Når vi taler om ojas, er det derfor også synonym med vand – fysisk, åndeligt og mentalt.
Det betyder dels, hvor fugtig, våd og “juicy” kroppen er. Fysisk er vores hud en sladrehank på det område, men også din afføring er et rigtig godt sted, at afsløre ojas ubalancer. Er din hud tør eller har du hård mave, så bør du se om du kan øge din ojas.
Du kan også tjekke din tunge, som skal være lyserød, uden for meget belægning. 👅
En fysisk krop med god ojas, står godt imod virus og bakterier, fordi kroppen nemt kan lade disse “passere”. Derfor er ojas også til dels synonym med vores immunforsvar. Det er også synonym med god energi, fysisk styrke og udholdenhed.
Ligeledes er den mentale tilstand af sund ojas synonym med at være til stede i nuet, lade følelser passere og ikke hænge fast i dårlige energier eller negative opfattelser. Kort sagt kan man sige, at fysisk, åndelig eller mental stress kræver en sund ojas.
Det er desuden et godt sted at starte, fordi de to øvrige tilstande, tejas og prana, har svært ved at fungere uden en god ojas balance.
På mange måder kan du nemlig anse ojas som fundamentet, eller “beholderen”, for de øvrige. På den måde kan ojas kort sagt oversættes: stabilitet.
Derfor vil nogen måske mene at “bliss” til tider er et misvisende ord for ojas. Og måske det mere præcist at tale om trivsel. Vi kan nemlig ikke ikke tale om motivation eller lykke, uden at have et fundament af trivsel til stede først!
Hvordan får du velbalanceret ojas?
Det første sted at starte er at se på vores basale behov.
- Er du tryg, udhvilet, velnæret?
- Sover du godt om natten og har du ro i sindet?
- Får du slappet ordentligt af og kan du overkomme dagligdagens udfordringer, uden at blive slået ud?
Det er vigtigt at sige, at dette ikke er ensbetydende med, at du sagtens kan have en dårlig dag og stadig have en stærk ojas. Vi er mennesker og der er op- og nedture, vi bliver syge eller kan være påvirket på anden måde.
Det hører livet til og du må ikke forvente, aldrig at have udsving. Vi er bygget til det 🥰
Alligevel er der mange ting vi kan gøre, for at mindske graden af udsving og styrke vores generelle velvære og trivsel.
For vores vestlige mindset kan det dog være vanskeligt, at der ikke findes nogen hurtig løsning på ubalancer. Eksempelvis er det ikke nok at lave et ojas orienteret måltid og håbe, at ubalancen forsvinder.
Sandheden er, at ayurvedisk livsstil er en praksis som skal næres hele tiden, gennem valg, vaner og daglig opmærksomhed. Det kan føles overvældende at starte på – og derfor er det godt blot at indføre små, daglige ritualer, som du ved er realistiske for dig at holde ved lige.
På sigt vil dette med garanti medføre mere overskud og lyst til at udvide din praksis naturligt. 🌈
Mad
Mad er et vigtigt værktøj for at få mere ojas. Ayurvediske principper siger, at kroppen består af 7 “lag”, som får næring i rækkefølge af hinanden.
Ojas kommer efter sidste “lag” og kan først få næring, når resten af kroppen har modtaget sit.
Det siges at tage 40 dage, og derfor er der god grund til at tænke “livsstil” frem for kur – samt at holde kontinuerligt øje med kroppens signaler. Ojas er nemlig tæt forbundet med fordøjelsen.
Det er klogt at tænke kapha næring ind her. Fed, sød, kold og våd kost er gavnligt for at få mere kapha og ojas, eksmpelvis avocado, nødder, dadler eller ghee.
Du må dog ikke overgøre dette, der skal være balance mellem doshaerne og for meget næring, skaber også ama og kan derfor også skabe ojas ubalance.
Derudover bør vi undgå toxiner, altså forarbejdet mad, konserveringsmidler, alkohol, unødvendige tilsætningsstoffer og lignende.
Husk at dette også gælder for plejeprodukter og husholdningsprodukter!
Din hud er dit største organ og bruger du dagligt produkter med skadelig kemi, så er det absolut skadeligt for din ojas.
Tjek eventuelt din tunge, hvis den ofte har meget belægning, så er det som sagt tegn på ama, og i så fald skal man være forsigtig med at tilføre for meget ojas boostende mad.
I så fald kan vi i stedet sætte ind ved nogle af de øvrige elementer nedenfor. 🌱
Fødsler og fertilitet
Fødsel og graviditet kræver en solid ojas. Især fødslen siges at tage ekstremt hårdt på ojas, hvorfor især gravide og andre som forsøger at blive det, skal være særligt opmærksomme på dette aspekt.
Det kræver naturligvis god, solid næring. Det kræver masser af væske. Og det kræver hvile (!), selvomsorg og at basale behov bliver mødt og holdt af omgivelserne.
Også den mentale stress fra det at blive forældre, kræver stor kærlighed, ro og omsorg. Kender du nogen som står i denne situation, kan du derfor med fordel hjælpe på disse områder og på den måde styrke deres ojas.
Søvn og hvile
Rigtig mange sover ikke nok eller sover dårligt. Men søvn er et vigtigt fundament for ojas, og derfor er det værd at afsøge hvorfor søvnen eventuelt ikke er optimal.
Det kan der være mange årsager til, men typiske grunde er tankemylder og stress, som også trækker på vores ojas. Derfor er det absolut værd at sætte ind overfor, og finde måder hvorpå søvnkvaliteten kan styrkes.
Læs eksempelvis om tips til en mere holistisk morgen- og aftenrutine her, hvor du kan finde inspiration til konkrete redskaber for bedre søvn.
Derudover er hvile og afslapning essentielt. I vores, vestlige samfund er dette ikke altid helt naturligt for os, fordi vi lærer at være effektive og produktive det meste af vores tid.
Men faktisk er dét at være decideret uproduktivt gavnligt. Når vi slet ikke laver noget, kan nervesystemet få ro og vi kan styrkes åndeligt og mentalt. Læg telefonen, sluk få fjernsynet og luk dine øjne – 5 minutter her og der kan skabe en stor forandring.
Meditation er også en pragtfuld måde at skabe et godt rum for dette på. Der findes et væld af apps og muligheder på eksempelvis Spotify til at komme nemt og godt igang!
Følelsemæssige traumer og stress
Ojas er ikke funderet på ren lalleglad tilværelse. Det er tværtimod evnen til at rumme livets svære sider. Til gengæld er store følelsemæssige belastninger, såsom hjertesorg, traumer eller stor stressbelastning noget der dræner ojas.
Derfor er det vigtigt at arbejde med sindets evne til at “bounce” tilbage fra dét som er svært. Dette inkluderer at lave skyggearbejde og rydde op i de følelsesmæssige erfaringer, vi har med fra tidligere.
Eksempelvis kan din ojas også lide under misundelse, jalousi, overdreven vrede eller had. I så fald kan det være nødvendigt med terapi og meditation – samt for mange at dyrke spirituel visdom, som kan hjælpe med at skabe mening og klarhed.
På den måde kan følelser langt bedre strømme igennem os og vi holder ikke unødvendigt fast på dem.
Abhyanga (ayurvedisk massage)
Abhyanga er ayurvedisk massage, hvor en lind strøm af varm olie hældes over panden og dette ritual siges traditionelt at hæve ojas og bruges til at balancere vata. I de vediske tekster er dette anbefalet særligt til at booste ojas.
Der findes en del steder herhjemme, som tilbyder denne behandling efterhånden. Men som sagt, så er det de daglige ritualer du selv skaber i din hverdag, der for alvor har en betydning.
Heldigvis er ayurvedisk massage ikke vanskeligt at udføre på sig selv.
Se blot denne lille video og bliv inspireret til dit næste self-care ritual.
Tejas – radiance
Tejas er den afledte effekt af pitta og dermed styret af ild. 🔥
Ilden er en fantastisk vigtig komponent til livet. Vigtigst af alt, så repræsenterer den forandring. Altså hvordan vi omsætter erfaringer, viden, næring og energi.
Derfor vil vi gerne have ild!
Det skaber udvikling, passion og er vigtigt for, at vi kan leve autentisk og udfylde vores potentiale. Samtidig skal vi passe på, at denne ild ikke overtager og brænder huset ned.
I den forbindelse er vi mere opmærksomme på, om vi har for meget tejas end ojas. Tejas kan nemlig nemt sluge ojas, simplethen fordi en ukontrollerbar ild nemt brænder sin beholder ned.
Tegn på god tejas er fysisk at have en krop som omsætter godt. Det gælder helt ned på celleniveau, til vores fordøjelse og eksempelvis vores hud.
En person med god tejas har derfor typisk en flot glød, regulerer varme/kulde godt og har en sund fordøjelse, med godt optag af næring. Deres energi er varm og rolig, med en glow som stråler indefra og ud. Deres glimt i øjet er heller ikke til at tage fejl af. 😏
Typisk vil en god tejas også lede til en stærk indre stemme, som gør det let at stå stærkt i livet og navigere autentisk blandt andre. Der er masser af nydelse og afslappethed, fordi ilden er reguleret godt og giver en sund mængde energi til alt hvad der foretages.
Derfor er mennesker med god tejas dejlige at diskutere med, da de ikke føjer andre let, men heller ikke overrumpler dem med deres synspunkter.
Desuden omsættes viden nemt til intelligens – ikke kun boglig, men generelt – der altid giver spændende perspektiver på livet.
Hvordan får du velbalanceret tejas?
Tegn på at vores tejas ikke er velnæret, kan være kulde, udbrændthed og “et dødt blik”. Og så er det vigtigt at sætte ind, for at genoprette balancen.
I modsætning til ojas, hvor vi typisk har fokus på hvordan vi får “mere”, så er arbejdet med tejas i højere grad fokuseret på, hvordan ilden kan kontrolleres.
Der er nemlig større risiko for, at din indre ild tager over og brænder omgivelserne ned, end at den slet ikke er til stede.
Derfor har man paradoksalt stort fokus på ojas, i forsøget på at balancere tejas. En stærk, solid ojas kan nemlig være præcis det som skal til, for at ilden kontrolleres og holdes i skak. Husk at hovedregelen er, at vi skal tilføre modsætninger for at balancere.
Samtidig skal ilden dog kæres for og kan næres på forskellige måder.
Ama og fordøjelse
Et vigtigt sted at sætte ind overfor tejas er ved fordøjelsen. For lidt tejas kan betyde, at din fordøjelse går for langsomt og derfor kan opleve træg/hård mave. Ukontrolleret tejas kan derimod føre til løs mave, hvor næringen ikke optages ordentligt.
Derfor kan du holde øje med din agni gennem din afføring, for at tjekke ind med din tejas.
Ligesom med ojas, kan du bakke dette op gennem at mindske ama. Ama findes gennem dårlig kost, som i ayurvedaen er unaturlige, kunstige, forarbejdede ingredienser, eksempelvis konserveringsmidler, kunstige farvestoffer osv.
Samtidig kan ama som sagt optages gennem huden, så sørg for at holde dine plejeprodukter, rengøringsmidler og husholdsningprodukter fri fra skadelig kemi.
Og derudover gælder det om at bearbejde de indre processer og følelser, der ellers kan skabe blokeringer og stagneringer i kroppen.
Ingen omsætning
Den indre ild kan skabe en fantastisk motivation og drivkraft til forskellige projekter og arbejde. Det er vigtigt!
Men denne ild må ikke løbe løbsk. Overarbejde, stress og for mange projekter, kan føre til en ild, der opsluger den indre balance.
Derfor skal vi afholde os fra at stresse krop, sind og sjæl. Her er det rigtig vigtigt at huske på, at vi med vores vestlige sind kan blive fristede til at tro, en 50-timers travl arbejdsuge, familieliv og alt andet derimellem, kan balanceres med enkelte meditationer eller en yogatime i ny og næ.
Tejas kan ikke balanceres med noget quick-fix og kræver en kontinuerlig livsstil, hvor der balanceres med ojas hele tiden. Det er de mange, små valg som skaber denne balance.
Introducer hvile, ro og kærlighed, som en grundsten i din hverdag. Især meditationer er en vigtig kerne til tejasbalance.
Generelt er vores tejas som sagt fundamentet for at “omsætte”. Det gælder viden, næring, følelser og al anden transformation. Derfor er et værktøj simpelthen at afholde sig fra omsætning. Det sker, når vi ikke laver noget som helst.
Ingen TV, lydbøger, musik, snak eller noget som helst – ren stilhed, ro og hvile.
Hvis du har lyst til at nære din balance, kan du dermed med fordel introducere fraværet at stimuli. Og naturligvis forsøge at undgå stress. 🦦
Fokuser ilden
Et andet konkret råd, som gives i de vediske tekster er eksempelvis at stirre ind i en ild. Når vi koncentrerer os, så fokuserer vi nemlig vores egen ild og på den måde kontrollerer vi den og styrker den, uden den løber løbsk. Dette kunne være et levende lys, en pejs eller et bål.
Men der findes naturligvis også andre måder at fokusere vores ild. Eksempelvis kan du koncentrere dig om mantragengivelser, hvilket kan kombineres med meditationen ovenfor, som en virkelig sund, daglig praksis.
Varme og ild
Når vi taler om vores indre ild, er det generelt oplagt at se på elementer fyldt med ildelementet generelt. Derfor kan vi øge vores tejas ved at være omkring ild.
Solen er den største kilde til dette. Og derfor er det oplagt, at vi skal bruge solens store energi, i arbejdet med at nære vores egen.
Vær i solen, brug solen og mærk solen. Lav solhilsner ofte, som kan hjælpe os med at forbinde os til solen og udfør dem gerne ved eksempelvis solopgang.
Ligeledes er det vigtigt at fokusere på dit solar plexus chakra. Sørg for at balancere dette og være opmærksom på, om du mærker ubalancer her, som kan være knyttet til en tejas ubalance.
Pas godt på ojas
Generelt kan det ikke understreges nok, hvor vigtig ojas er for din tejas. Derfor starter vi også altid med at se på ojas. Så pas godt på den og se gerne mod hvordan du kan øge ojas ovenfor, for at balancere tejas.
Prana – vitality
Prana er vores sidste afledte effekt af vores doshas, og er knyttet til vata dosha og luft elementet.
Kort sagt er prana vores liv, vitalitet og bevidsthed. Derfor er der ofte rigtig meget fokus på prana og med god grund!
En sund prana er et fantastisk! 😍
Prana er nemlig fundamentet for vores fleksibilitet i livet, vores kreativitet, kommunikation, vores udvikling, tanker og bevidsthed. Det er evnen til at navigere og sanse, indefra såvel som udefra.
Ind imellem vil man høre nogen sige, at prana er vores åndedræt. Imens det ikke er hele sandheden, så er det rigtigt, at åndedrættet er vores fysiske manifestation af vores prana.
Det er dog vigtigt at holde fokus på de øvrige elementer også. Derfor skal vi lige bruge et øjeblik på dette, før vi vender tilbage til det primære fokus for arbejdet med prana, nemlig åndedrættet.
Hvordan får du velbalanceret prana?
En prana i ubalance ved fravær, kan manifestere sig på flere forskellige måder. Her kan det hjælpe at tænkte tilbage på vata energien og luftelementet.
Generelt vil kroppens bevægelighed nemlig mindskes. Det betyder ringere cirkulation, som eksempelvis kan komme til udtryk ved kolde hænder og fødder. Det kan også betyder ændringer/fravær af cyklus eller ved problemer med koordination og eksempelvis forstoppelse.
Måske tænker du, at det er utroligt hvordan alt ved ayurveda leder tilbage til fordøjelsen, og det kan du på sin vis have ret i. 😅
Men vores tarmsystem er afhængig af både stabilitet fra ojas, transformationen fra tejas og bevægelsen fra prana. Så derfor er der god grund til at lægge fokus her.
Måden vi skaber bedre forudsætninger for prana er imidlertid at fokusere på vores luft element, og hvordan vi passer godt på dette. Balancen består ved at bringe luft, bevægelse og flow ind, uden at det tager overhånd.
Tager prana overhånd, bliver vi nemlig flakkende, ufokuserede og utilregnelige. Vi risikerer at tørre ud eller simpelthen “flyve bort” – i den forstand at vi mister jordforbindelsen.
Skab jordforbindelse
Vi skal grounde os selv, for at kunne tilsætte mere luft. Det er jo egentlig ret logisk. Men denne grounding er kompleks og spiller tæt sammen med ojas og tejas.
Som i de ovenstående afsnit, er det derfor essentielt at passe godt på sit stress-niveau, hvile og vende kontakten indad. Når vi har forbindelse med os selv, kan vi stå stærkere i vinden og det er præcis, hvad der kan bringe din prana helt i top. 😍
Fordi prana samtidig er knyttet til vores sanser, er det oplagt at bringe disse i spil. Mindfullness er derfor et fantastisk værktøj, som du kan inkorporere i din dagligdag relativt nemt. Simpelthen ved at sanse.
Imens oversættelsen af disse indtryk er reguleret af tejas, så må vi lære at tage disse indtryk ind varsomt med prana. Du kan forsøge dig lige nu.
Eksempelvis kan du rette fokus mod kroppen:
- Hvad kan du mærke?
- Hvad kan du se?
- Hvad kan du høre?
- Hvad kan du lugte?
- Hvad kan du smage?
Dvæl ved dette og giv dig selv tid til at bekrive og undersøge, inden du fortsætter videre.
Giv dig selv denne opmærksomhed ofte gennem dagen. Jo mere fokus du giver dennne praksis, jo mere naturligt vil det falde dig ind.
Skab flow med ro
Derudover er et essentielt værktøj, at skrue ned for effektiviteten. Har du mange to-do’s, ærinder, forpligtelser og ansvar, så er det ofte svært at være til stede i nuet og det gør det let for prana at blive forstyrret.
Din livsenergi og vitalitet ligger trods alt også i nydelsen og glæden. Det kan du opnå ved at tage del i det flow som sker netop nu.
Det betyder også, at vi skal blive bedre til at finde ro og hvile. Vi skal simpelthen slappe af – og paradoksalt gør det os i sidste ende mere effektive, fordi vi bedre kan tage del i nuet og i det naturlige flow.
Så værn om din ro, tag den alvorligt og prioriter den – som alle andre behov prioriteres igennem dagen.
Pranayama (åndedræt)
Vi kommer dog ikke uden om det – åndedrættet. 👁
Der er ikke ret mange, som ikke bliver bidt af at arbejde med åndedrættet, når de først har prøvet det. Og med god grund.
Fordi åndedrættet i sin essens udspringer fra prana og bringer prana med sig, så er det oplagt at bruge det aktivt. Grunden til at vi ikke nævner det som det første i dette indlæg, er fordi, pranayama er en ekstremt kraftfuld måde at arbejde med prana på.
Derfor skal man gå til det forsigtigt og bruge tid på at lære sig selv og sit åndedræt at kende.
Mange af os, vil være draget af de mange, udfordrende øvelser – men pranayama er en form for manipulation af åndedrættet og dermed din vitalitet. Din livskraft.
Det er ikke et quick fix, men en praksis som tager tid og øvelse af mestre og skabe forbindelse med.
Hvis vi begiver os ud i en øvelse, som vi ikke er klar til, risikerer vi at skabe den modsatte effekt. Nemlig at vores prana øges og skaber en ubalance, der som sagt kan gøre os utilregnelige og ængstlige.
I den forbindelse rådes det, at man i en periode skaber forbindelse til sit åndedræt. Simpelthen ved at trække vejret dybt og mindful.
Du kan gøre det lige nu – træk vejret ind gennem næsen, helt ned i maven og lad brystet fyldes ud. Pust langsomt ud og gentag processen 4-5 gange.
De fem vayus
Åndedrættet består af fem forskellige vayus, som hver især råder over forskellige områder og funktioner i kroppen.
Prana vayu: den vigtigste vayu, som overser de øvrige vayu. Prana vayu er nemlig åndedrættet udefra og ind, som regulerer sanser og dermed vores følelser af eksempelvis glæde og lykke.
Udana vayu: regulerer halsområdet, vores evne til at udtrykke os og luftstrømmen indefra og ud. Har man taleudfordringer, såsom stammen kan det være en fordel at se på denne vayu. Regulerer også luftstrømmen til hjernen.
Samana vayu: cirkulation til fordøjelsen og dermed agni. Vigtig for transportionen af næring gennem tarmsystemet og for at komme af med ama.
Vyana vayu: regulerer cirkulation generelt, men også vores bevidsthed.
Apana: Knyttes til rodchakraet og regulerer alt fra navlen og ned. Står for groundende flow og især vigtig at se på, i forbindelse med fertilitet og cyklus.
Der findes pranayama teknikker med fokus på de forskellige vayus, men som sagt er det vigtigt at starte stille og roligt ud. Begiv dig først ud i at simple vejrtækningøvelser, såsom at trække vejret dybt og roligt.
Herefter kan du begive dig ud i en praksis som denne i videoen nedenfor. Hvis du på noget tidspunkt synes at teknikken bliver for meget eller ubehagelig, så skal du lyttet til dette og pause øvelsen.
Pranayama bygges bedst stille og roligt op. 😌
Hvis du har spørgsmål eller kommentarer er de naturligvis velkomne i kommentarfeltet nedenfor. 🙏
Sat nam 🤎