Langt de fleste mennesker ved, at de skal passe bedre på deres mund og deres mundhygiejne. Men hvorfor gør vi det så ikke? Måske fordi vi endnu ikke helt har forstået, hvordan vores mundhygiejne spiller sammen med vores sundhed generelt.

Men det er der god grund til at få øjnene op overfor. Eksempelvis er det bevist hvordan affaldsstoffer fra vores krop finder vej til vores mund hver evig eneste dag – og får vi dem ikke renset ud, ja, så finder de blot vej tilbage i kroppen.

Det betyder også, at vi med fordel kan lære vores mund lidt bedre at kende, for på den måde at holde øje med vores sundhed generelt.💧

Tungeskrab

Tungeskrab er en oldgammel ayurvedisk praksis, som er præcis hvad det lyder som om.

Affaldsstoffer udskilles konstant gennem vores åndedræt og især om natten kan de finde vej til tungens ru overflade, hvor de kan lægge sig som en hvid belægning. 🤢

Vi vil meget gerne af med disse affaldsstoffer, så de ikke bliver ved med at florere i vores system eller risikere at ryger tilbage i maven, når vi spiser og drikker. Derfor skal du passe godt på din mundhygiejne og derfor skal du tungeskrabe!

Se denne lille tutorial. Så ved du præcis hvordan du skal gå til dit tungeskrab.

I virkeligheden kan du også bruge en ske, men det kan være lidt sværere at få ordentligt fat på tungen. Der findes også tandbørster med tungebørster på bagsiden, men disse skal man være varsom med at rengøre grundigt meget ofte. 🥴

I stedet kan man også se mod en tungeskraber, eksempelvis denne, som er den mest hygiejniske og den nemmeste måde at få al belægningen med ud.

Bliv ved med at skrabe, til tungen er fri fra tydelige spor og husk at få fat så langt tilbage på tungen som muligt.

Skraberen er billig og du har den resten af livet. 🌱

tungeskraber ayurveda

Se mere om tungeskraberen & køb online her.

Når vi kommer af med affaldsstofferne, giver vi samtidig bedre sundhedsvilkår for resten af kroppen. Indenfor ayurveda er affaldsstofferne eksempelvis kilden til al sygdom og ubalance.

Det er normalt med lidt belægning, men tager det mere end to-tre skrab, så er det tegn på, at du i øvrigt har for mange affaldsstoffer i kroppen.

Indenfor ayurveda kaldes dette ama og kan skyldes forkert (eller for meget) kost, dårlige ingredienser i vores plejeprodukter eller sågar følelser som sidder fast og ikke bliver bearbejdet.

Derfor er der sådan set heller ikke grænser for, hvad en bedre mundhygiejne kan have indflydelse på.

Højst sandsynligt du generelt vil føle dig bedre tilpas, vil kan skabe endnu mere plads og energi til nye, gode vaner. 🌿

Oilpulling

En anden måde at kommer bakterierne til livs er den ayurvediske teknik oilpulling.

Kokosolie har en naturlig antibakteriel virkning, og derfor anvendes den til at rense munden godt igennem for uønskede affaldsstoffer. Desuden hjælper det med at holde tænderne pæne og hvide, helt naturligt og give en bedre ånde. 🐚

Metoden er virkelig enkel, det gælder blot om at tage en spiseske olie i munden og få slynget det godt rundt i alle afkroge.

Det er ikke muligt at gøre det for længe. Flere sidder gerne op til 30 minutter med olien i munden og gerne hver dag. Du kan dog få en rigtig god effekt med blot 10 minutter, én gang om ugen.

Efterfølgende børster du tænderne som sædvanligt. Du må ikke sluge olien, da den har opsamlet de mange affaldsstoffer og spyt gerne i skralderen, så du ikke belaster afløbet.

Sørg for at købe en koldpresset, økologisk, jomfru kokosolie til formålet, som den her.

 

oil pulling ayurveda

Se mere om kokosolien & køb online her.

Du kan også se den lille guide her.

 

Nogle anvender denne metode i stedet for at børste tænder, men her er studierne mere tvivlsomme. Under alle omstændigheder kan oilpulling hjælpe dig til bedre mundhygiejne.

Tandpasta med eller uden flour?

Flour (eller flourid) i tandpasta er ikke det samme stof som det flour,  som især er vigtigt at undgå i forbindelse med tøj og tekstiler.

Flourid er virkelig effektivt fordi det hjælper med at nedbringe caries, som eksempelvis giver huller i tænderne. Derfor er flourid næsten også tilsat alle tandpastaer i Danmark.

Alligevel er stoffet ikke helt skønt. Indtager du et helt gram flourid på én gang, så kan kroppen rent faktisk være i livsfare. Og det får mange til at søge imod alternativer, såsom oilpulling og tandpasta uden flourid. Dog skal det siges at et gram flourid svarer til cirka 6 tuber tandpasta på én gang.

Generelt set er det vanskeligt at finde alternativer uden at risikere at gå på kompromis med din munds sundhed. Alle studier peger nemlig på, at der opstår flere huller, hvis der ikke anvendes tandpasta med flourid.

Til gengæld giver det rigtig god mening at sørge for, at tandpasten ellers er så sund som muligt og fri fra anden skidt kemi.

Tandpasta med flour

Hvis du vælger en tandpasta med flour, så tjek om tandpastaen overholder grænseværdien. Flourindholdet må ikke være over 0,15 per 100g og det er desværre ikke alle, som overholder det.

Brug kun tandpasta svarende til en lillefingernegel (gælder også for børn, så er det blot størrelsen på deres lillefinger) og spyt ud!

Sørg også for, at børn spytter ud (også selvom den del ikke altid er lige nem.) 🤪

Derudover skal du være opmærksom på en række andre problematiske ingredienser. Eksempelvis er BHT og Triclosan stadig udbredt, på trods af, at de begge er mistænkt hormonforstyrrende.

Skummemidler kan også være problematiske, og de har reelt set ingen effekt for renheden af dine tænder.

Måske du skal vænne dig lidt til følelsen, hvis du har været vant til at bruge en tandpasta fuld af kemi, men “renhedsfølelsen” kan du altså få forstærket med tungeskrab, oilpulling og tør man sige det.. tandtråd. 🌝

tandpasta uden kemi

Du kan trygt anvende alle tandpastaer fra Zendium, som er det sikre kort. Det er ikke meget skum eller kraftig smag, men heller ingen unødvendig kemi eller tilsætningsstoffer. Så er det bare om at finde din favoritsmag.

Se den gode, klassiske tandpasta & køb den online her.

Tandpasta uden flour

Ønsker du tandpasta uden flour, så kan vi også godt forstå dig. Og så er der også råd for det.

Avivir har eksempelvis en tandpasta, som du kan bruge til formålet. Her er der heller ikke andre grumme tilsætningsstoffer,  men eksempelvis dejlig aloe vera ekstrakt, som giver blid pleje til munden.

Her vil vi dog klart anbefale at du husker dine tandlægebesøg og supplerer med de øvrige tiltag, så du ikke risikerer at udvikle huller eller generelt risikerer dårligere mundhygiejne.

tandpasta uden flour

Se mere om tandpastaen & køb online her.

Tandtråd med eller uden flour?

Det er en god idé at bruge tandtråd, de fleste synes bare det er mega kedeligt.

Til gengæld er det heller ikke al tandtråd som er smart at bruge. Tandtråd indeholder nemlig ofte også flourstoffer. Nu taler vi igen om de flourstoffer, som findes i eksempelvis regntøj eller på bagepapir, og dem skal vi bestemt undgå!

Tandtråd kan også indeholde flourid, men her er det samme udgangspunkt som for tandpasta.

Derfor skal du altid vælge tandtråd uden “PTFE”. Det kan dog være svært at vide om produktet indeholder PTFE, fordi det ikke deklareres.

TÆNK fandt eksempelvis det kræftfremkaldende flourstof i Colgates tandtråd, som er en af de bedst sælgende tandtråd på markedet. 😱

Heldigvis har vi fundet denne, som er uden PTFE (til gengæld med flourid, ligesom tandpasta). 🌿

tandtråd uden flour

Se mere om tandtråden & køb den online her.

Tandbørster

Det er naturligvis også vigtigt med en tandbørste, der ikke indeholder plastik og dermed skåner miljø (og os). Prøv eksempelvis disse af bambus, som kan ryge direkte i komposten eller grønt affald. 🌱

De har medium hårdhed, så du ikke får unødvendigt slid på tænderne og indeholder ingen andre problematiske stoffer.

miljøvenlig tandbørste

Se bambustandbørsten til voksne og børn her.

Vi håber, at du her fandt inspiration til hvordan du kan få en lidt bedre mundhygiejne. Skriv endelig en kommentar hvis du har nogen spørgsmål og ellers rigtig god børstelyst .💧