Har du helt styr på solcremen i år? Ellers er det ved at være på tide 🥰

Og kunne du godt tænke dig, at din solcreme var uden forstyrrende kemi og unødvendige tilsætningsstoffer? Så er du kommet til det rette sted. Her får du nemlig tips, tricks og anbefalinger til at finde den helt rette solcreme til dig!

Er du i tvivl om hvorfor det er klogt at være obs på ingredienslisten i vores plejeprodukter? Så læs med i guiden til hvorfor du skal vælge produkter uden skadelig kemi. 

Hvis du leder efter information om hvorfor du skal undgå parfume, så læs guiden om parfume i hverdagen her.

Så kan du bekymringsfrit gå ind i de varmere måneder, med omsorg for både dig, din hud og miljøet. 🌱🤎

Hvorfor skal du bruge solcreme?

Solcreme er et must! Hvorfor? Fordi 75.000 danskere idag lever med hudkræft. Og det skyldes blandt andet, at vi ikke er gode nok til at beskytte os mod solens stråler.

Eller måske skulle vi omformulere dette og kalde det “lyset” istedet. Strålerne er nemlig ikke afhængige af en sol, som brager skyfrit ned på os. Vi udsættes også for strålerne i skyggen og gennem skyerne. Selv på dage hvor vi slet ikke bemærker det, finder lyset vej til vores hud.

Skal du så gå med solcreme året rundt? I princippet bør vi i hvert fald påføre solbeskyttelse når UV-indekset er på over 3. I vintermånederne kommer vi op på cirka 1 i Danmark. Men hertil skal siges, at vinterhuden er særligt modtagelig overfor solens stråler. Og hvis der er sne eller høje bjerge, eksempelvis på en skirejse, skal du være særligt opmærksom.

Dertil kommer at beskyttelsen også afhjælper andre afledte konsekvenser fra solstrålerne.

Eksempelvis solskader på huden såsom tidlig ældning, rynker og pigmentforandringer. Så der er faktisk god grund til at indføre solcreme (stort set) året rundt. I hvert fald fra tidlig forår til sen efterår.

Du skal derudover heller ikke være nervøs for, om solcreme skulle øge chancen for D-vitamin mangel. Det er nemlig stadig muligt at optage D-vitamin fra solen, selv med solcreme på 🌼

solcreme uden parfume

Hvad er solcreme?

Solcreme, eller solbeskyttelse, er aktive ingredienser som beskytter mod UVA/UVB stråler. Disse stråler trænger ellers ind gennem huden og forårsager forandringer, der blandt andet leder til den solbrune kulør. Men det er også her, der sker risiko for at udvikle hudkræft, modermærkekræft, pigmentforandringer og ældning af huden.

Strålerne trænger dybt ind i vævet og det kan solcreme hjælpe med at afværge.

På engelsk hedder solbeskyttelsen enten sunscreen, som er en betegnelse for hvordan et produkt kan optage strålerne, så de ikke kan bevæge sig videre gennem hudbarrieren – også kaldet kemisk solfilter. Ellers kaldes solcremen for sunblock, som bogstaveligt talt blokerer strålerne fra at trænge ind i huden – også kaldet fysisk solfilter.

Begge typer af solbeskyttelse er effektive og fornuftige at bruge, i forsøget på at beskytte vores hud. Dog skal man være opmærksom på at visse sunscreens indeholder kemiske forbindelser som kan virke allergifremkaldende.

Har du eksempelvis prøvet at dine øjne løb i vand eller begyndte at svie, efter du havde påført solcreme i ansigtet? Så er det tegn på, at du bør søge mod andre typer af produkter.

Dog er ulempen ved sunblocks at de fysiske nanopartikler kan være problematiske for miljøet (og dine lunger, hvis indeholdet indåndes), så det skal vi naturligvis også undgå at have i vores produkter.

Derudover har de typisk svært ved at trænge ind – og hvis der er noget, som kan få os til at skippe brugen af solcreme, så er det, hvis den er for besværlig. 👋

Derfor har vi fundet frem til de bedste produkter, som beskytter dig og miljøet effektivt – helt uden nanopartikler, hormonforstyrrende ingredienser, parfume og andre allergener.

Dem findes der fortsat en del af 🥰

Af den grund kan vi også tillade os at være kræsne overfor hvilke produkter der i øvrigt har de bedste ingredienser og egenskaber for vores hud, så solbeskyttelse og solcreme kan blive en ligeså uundværlig del af vores hudplejerutine, som vores øvrige plejeprodukter.

Solcreme uden parfume

Hvordan skal vi benytte solcreme?

Vi bør anvende solbeskyttelse eller solcreme i de områder hvor huden eksponeres for sollys. Derudover skal vi påføre cremen i rigelige mængder og kontinuerligt, for at opnå den fulde beskyttelse.

Faktisk anbefales det ikke at benytte spray-solcreme, simpelthen fordi man ikke får nok creme til at den kan leve op til sin SPF.

De særligt udsatte områder er ansigtet og området over brystet, fordi vi ofte ikke er beskyttet af tøj i disse områder. Men ligger du i bikini på stranden, så er hele kroppen udsat og skal beskyttes!

Hovedreglen er: én håndfuld til én krop. Det lyder måske af meget, men det duer ikke at sparre på produktet, så virker det ganske enkelt ikke. Eksempelvis kan SPF 16 blive til SPF 2, hvis vi kun påfører 1/4 af den krævede mængde.

Derudover så skal du altid benytte en SPF 15 eller derover herhjemme, og SPF 30 hvis du rejser sydpå. Har du særlig sensitiv hud kan det være fornuftigt se helt op mod eksempelvis faktor 50. Og det er vigtigt at sikre sig, at produktet beskytter mod både UVA og UVB, som er forskellige typer stråler.

En sidste, men nok overset faktor er holdbarheden. Du kan ganske enkelt ikke bare benytte solcremen fra sidste år, da produkterne (ligesom alle andre plejeprodukter) mister sin virkning efter åbning.

Se efter krukken på bagsiden, som indikerer hvor længe produktet kan holde sig, når du først har taget hul på det.

Typisk er det 6 måneder for en sund solcreme eller anden hudpleje uden konserveringsmidler med skadelig kemi. Har den væsentlig længere holdbarhed, så kan det indikere, at der er tilsat konserveringsmidler med kemi, vi her forsøger at undgå.

Solcreme allergivenlig

Sund solcreme uden parfume & kemi

Som sagt findes der en række forskellige former for solcreme og solbeskyttelse på markedet. Men udover hvilken form for solcreme du anvender, så er det også klogt at være opmærksom på, om den indeholder hormonforstyrrende eller allergifremkaldende ingredienser, da disse kan findes i en stor del af de konventionelle produkter.

Det kan du stole på, at anbefalingerne her er fuldkommen fri fra.

Typisk vil du derudover måske også anvende én solcreme til kroppen og én til ansigtet – og det er fornuftigt, fordi dit ansigt skal have en anden pleje end resten af din krop.

Derudover kan du finde SPF i din dagcreme eller make up, hvilket måske gør det lidt nemmere at huske på sin daglige beskyttelse. Her skal du dog være opmærksom på om der både ydes beskyttelse af UVA og UVB.

Bruger du ikke en dagcreme med SPF, så skal solcremen UDEN på din almindelige hudpleje.

Dine børn behøver ikke en særskilt solcreme, hvis du anvender nogen af de anbefalede her fra siden. Den eneste forskel fra solcreme markedsført til børn, er nemlig at der ikke er tilsat parfume og unødvendig kemi. Det anbefaler vi ikke til nogen!

Så sørg blot for sund solcreme uden parfume og unødvendig kemi til hele familien, så er alt også lidt nemmere. 🥰

I øvrigt bør solcremen påsmøres cirka en halv time inden du har brug for den – altså inden, du går udenfor. Og brug som sagt rigeligt. 🕶

Solcreme uden kemi

SPF i dagcremer uden kemi

Der findes ikke så mange dagcremer med SPF, som vi vil anbefale her. Langt størstedelen indeholder nemlig skadelig kemi, og det er der ganske enkelt ikke nogen grund til.

Vi fandt dog et enkelt bud, vi gerne anbefaler. Nemlig denne creme fra Danish Skin Care, som både er en skøn fugtighedscreme og et alternativ til daglig solcreme i ansigtet.

Generelt har brand har en ekstremt fin profil, med en lang række sunde produkter, helt uden parfume, hormonforstyrrende stoffer eller kræftfremkaldende konserveringsmidler. Mega skønt!

Den specifikke creme her, indeholder både UVA og UVB filter med SPF 15. Det passer rigtig godt til de flestes husbehov, og dertil er det er skønt, at vi ikke behøver at tilføre flere produkter til vores hudplejerutine.

Cremen er derudover også beriget med en lang række skønne og nærende ingredienser. Blandt andet indeholder den A- E- og B5 vitamin, som er effektive til restaurering af huden, fine linjer, ar og urenheder.

Og dertil kan vi også fremhæve kamille, grøn te og aloe vera ekstraktet, som er meget milde, men super effektive ingredienser, der både beroliger og hydrerer huden.

Overall er cremen meget drøj og nem at påføre samtidig med at den trænger rigtig hurtigt ind, hvilket er store plus i vores bog 🙌

Dagcreme med SPF

Se mere om cremen & køb den online her.

Solcreme til ansigtet uden kemi

Er du glad for din hudpleje og derfor gerne vil holde dig til dine nuværende produkter, så kan du jo se mod en sund solcreme til ansigtet istedet. Her kan vi især anbefale Nilens Jord Face Sun Protection SPF 30 eller 50.

Denne solcreme er super fin til ansigtet, fordi den trænger hurtigt ind. Desuden indeholder den shea butter og agurk, som fugter og beroliger huden, men også brunalge som beskytter mod frie radikaler og dermed er en effektiv anti age.

Derfor er der ikke blot tale om solcreme, men også sunde ingredienser for din ansigtspleje generelt.

Cremen beskytter mod UVA og UVB stråler og er vandafvisende – virkelig skønt, så du ikke risikere at svede den hurtigt af.

Desuden er den allergy verified og så er den naturligvis uden parfume, hormonforstyrrende ingredienser og anden problematisk kemi. 😍

solcreme ansigt uden parfume

Se mere om cremen & køb online her.

Solcreme til kroppen som ikke fedter – helt uden kemi

Til kroppen har vi fundet denne skønne creme, vi gerne anbefaler.

Den er meget drøj, så den holder helt rimeligt, og så er den svanemærket og allergimærket, en god solcreme uden nogen former for kemi. Men derudover har vi aldrig fundet en solcreme, som trænger hurtigere ind samtidig med, at den beskytter og fugter.

Naturligvis beskytter den med UVA og UVB og har SPF 30, som giver en høj beskyttelse.

Dette produkt er især godt til familier, hvor børnene ikke synes om at blive smurt ind med de fedtede cremer. Og naturligvis til alle os voksne, som bare hellere vil bruge tiden på stranden, end på at vente på at solcremen er tør nok til at bevæge sig udenfor.🤪

Solcreme uden parfume

Se mere om cremen & køb den online her.

Solcreme med fysisk solfilter uden kemi

Hvis du gerne vil afholde dig fra de kemiske solfiltre, så skal du se imod de såkaldte sunblocks altså et fysisk solfilter. Der findes ikke ret mange på markedet, men Karmameju har et produkt, som er værd at nævne her.

Især Kids versionen er anbefalelsesværdig, fordi den ikke indeholder parfume (hvilket jo er fuldkommen unødvendigt i en solcreme.) Solcremen har ingen nanopartikler eller anden kemi og er fuldkommen sund at anvende. 😍

Desværre betyder de fysiske filter også at cremen er rigtig vanskelig at få til at trænge ind. Det er en generel udfordring med denne type solcreme og vi synes, at dette produkt gør et hæderligt forsøg. Den bedste måde at komme rundt om problemet på, er at sørge for at huden er gennemfugtet inden solcremen smøres på.

For os herhjemme, bliver det simpelthen for besværligt og med det kommer risikoen for, at vi springer solcremen over. Og det vil vi ikke risikere..

Men produktet skal alligevel nævnes her, fordi det er det bedste bud på en solcreme med fysisk solfilter. Så leder du efter en solcreme med fysisk filter, synes vi, du skal give Karmameju her et forsøg☀️

Solcreme uden parfume

Se mere om produktet og køb online her

Parfumefri solcreme på budget uden kemi

Leder du efter en solcreme uden parfume og anden kemi, som heller ikke koster alverden, så er Dermas solcremer glimrende bud.

Derma er generelt et virkelig skønt og sundt brand, som sælger en masse budgetvenlige produkter uden parfume og anden skadelig kemi. Til en billig pris!

Alle produkterne trænger ret hurtigt ind i huden og holder godt – også imod vand. De beskytter godt mod både UVA/UVB og indeholder som sagt hverken parfume, hormonforstyrrende ingredienser eller anden kemi.

Det er et stort plus til familier med småbørn og mange, daglige indsmøringer. 🙌

Produkterne er klart de bedste i budgetkategorien og gør det en solcreme skal – nemlig at beskytte mod solens stråler.

Til gengæld plejer produkterne heller ikke ret godt udover det. Vores hud er vores største organ og solen belaster vores naturlige balance voldsomt. Derfor skal den tilføres næring, fugt og ingredienser, som kan hjælpe med at restaurere barrieren.

Det kan dog sagtens opnås med andre produkter end din solcreme, eksempelvis ved at supplere med en god after sun eller body lotion. I så fald er Derma et glimrende, sundt, vegansk og prisvenligt bud på solcreme. Dette gælder i øvrigt alle produkterne, så der kan trygt vælges mellem faktorer og typer. 🤩

Solcreme uden kemi og parfume

Se mere om produktet og køb her

After sun uden parfume eller kemi

Solen er og bliver en belastning for huden – specielt over tid. Derfor er det en god idé at huske en masse nærende pleje, efter en dag i sommervarmen.

En god after sun er en creme, der fugter, køler og nærer med ingredienser, som kan hjælpe huden tilbage til sin naturlige balance. En god after sun trænger hurtigt ind og er naturligvis parfumefri og uden nogen former for uønsket kemi.

Det gør Avivirs after sun virkelig godt. Avivir er generelt kendt som den førende producent af produkter beriget med aloe vera.

Og netop denne plante er ultimativt den mest healende, kølende og plejende i naturen. Derfor er den naturligvis genial i en sund after sun – og så med hele 90% økologisk planteekstrakt her.

Udover aloe vera indeholder denne after sun mange andre nærende ingredienser, såsom shea butter. Shea butter er et fedtstof, som minder utroligt meget om hudens eget og derfor optages det nemt. På den måde skabes der rigtig gode forudsætninger for, at huden kan heale og vende tilbage til sit naturlige udgangspunkt.

Produktet er desuden svanemærket og vegansk.

After sun uden parfume

Læs mere om produktet og køb her

Gode råd til ophold i solen

Husk at en god solcreme ikke betyder, at du kan opholde dig længere i solen. Som udgangspunkt skal du altid holde dig til de øvrige råd og anbefalinger om ophold i solen. En after sun kan heller ikke råde bod på en solbrændt hud – når du først er blevet rød, er skaden sket.

Eksempelvis er det derfor stadig en god idé at søge skygge mellem 12-15. Tildæk udsatte områder og overvej en sej solhat, så du skaber skygge til ansigt og hårbund. ☀️

Og ellers er det bare om at nyde det dejlige vejr og den skønne energi, som er på vej!

Har du spørgsmål til din solcreme, så er de meget velkomne herunder 🐝