Det er bestemt ikke rart, når hovedbunden er irriteret. Huden kan klø eller føles stram og der kan opstå skæl, som er svær at slippe af med igen. 🥵

Men det er faktisk nemmere at gøre noget ved problemet, end du måske lige går og tror. For irriteret hud og tør hovedbund er bestemt ikke noget vi behøver at leve med.

Her kommer derfor 5 nemme tips, som du kan sætte ind med allerede i dag 🤎

Din daglige rutine påvirker irriteret hovedbund

Det første du bør se på, er hvorfor problemet er opstået.

Måske du kan sætte fingeren på noget særligt, som dit hår og hovedbund ikke bryder sig om. Måske du har anvendt nye produkter, været meget i solen eller skabt ændring i kosten for nyligt?

Dette er alt sammen elementer, som kan have en betydning for hvordan huden i din hovedbund trives. Derfor skal du måske overveje om du har en rutine, som skal laves om på, så den passer til din huds behov.

Og i mellemtiden skal din irriterede hovedbund naturligvis lindres!

Hårpleje eksem

1. Udskift plejeprodukterne

Det første sted du kan sætte ind overfor irriteret hovedbund er i forbindelse med de produkter, du plejer din hovedbund med.

Dette inkluderer:

  • Shampoo (læs også: shampoo uden sulfat)
  • Balsam
  • Hårkur
  • Stylingprodukter som for eksempelvis mouse, voks eller stylingspray

Disse produkter indeholder en lang række kemiske forbindelser, som kan være problematiske for din hud. Eksempelvis kan du måske drage fordel af, at fjerne allergener og parfume fra dine plejeprodukter.

Dine produkter bliver nemlig ikke bedre af disse allergener, men de er en kilde til eksem, irritation og opblusning af eksempelvis rosacea og psoriasis.

Derfor kan du starte med at se efter produkter der er mærket med astma- og allergimærket. Har produkterne samtidig svanemærket, kan du være sikker på, at der ikke er nogen skadelig kemi til stede.

Læs mere om dette i indlægget hvorfor skal du undgå skadelig kemi i dine plejeprodukter her. 

Her kan vi især anbefale alle produkterne fra Purely Professional, der kun indeholder sunde, rene ingredienser, der samtidig nærer huden gevaldigt!

Læs mere om produkterne og køb online her 

2. Spring hårvasken over

Hvor ofte vasker du dit hår? Rigtig mange vasker deres hår hver eller hveranden dag, men det har din hovedbund faktisk slet ikke brug for. Tvært imod.

Når vi vasker håret forstyrrer vi hudbarrierens naturlige tilstand, og det kan fremme irritation. Hovedbunden er langt mere sart end eksempelvis vores hænder, og balancen bliver meget nemt forstyrret.

Derfor er det simpelthen en god idé at holde dig til én, max to hårvaske om ugen.

Hvis du ikke synes det lyder som en god idé, fordi dit hår hurtigt fedter til, så er der ekstra god grund til at øve dig.

Når hovedbunden bliver tør, producerer den mere talg og som resultat fedter håret. Fuldkommen ligesom i ansigtet, gælder det altså om at holde på fugt og fedt i huden, for at undgå en overproduktion i vores egne kirtler.

Og al vask, om det er hænder- eller hårvask, fjerner fugt og fedt fra huden.

Dog kan det lette en del blot at vælge produkter uden silikone. Silikonen fungerer nemlig som fluepapir, der over natten suger fedt fra hovedbunden ud i håret. Dit hår vil ikke savne ingrediensen, så længe du vælger produkter der indeholder andre glansgivende elementer.

Du kan eksempelvis trygt vælg fra purely professional produkterne ovenfor 💕

Skæl hovedbund

3. Undgå varme

Varme er skønt, specielt når det kommer fra en dejlig dag i solen. 🥰 Men pas godt på din hud imens.

Ligesom kroppen skal have solcreme, så bliver din hovedbund også forbrændt uden ordentlig beskyttelse.

Derfor kan det altså godt betale sig med kasket eller solhat. Har du langt, tykt hår kan du sætte det op og på den måde skabe skygge til hovedbunden.

Men i din styling, skal du også være varsom med varmen. Selvom din føntørrer eller glattejern ikke indeholder UVA/UVB stråling, så brager de igennem, med en varme der ikke er gavnlig for din hud eller hovedbund.

Udover at det vil gøre dit hår godt, så hold derfor godt igen med rutiner der tilhører store mængder varme. Og på de dage, hvor du vælger en rutine med varme til, så skal hår og hårbund have et stort skud beskyttelse i form af heat protection.

Her vil vi også anbefale purely professional til formålet, der har denne formidable spray, helt uden parfume, allergener eller anden skadelig kemi. Den kan desuden bruge på dage, hvor du opholder dig meget i solen. ☀️

Irriteret hovedbund

Se mere om produktet og køb online her 

4. Kosten

Din kost spiller – måske overraskende – også en rolle her.

Ja, du skal simpelthen have både fedt, fugt, vitaminer og mineraler, før du kan regne med en sund hud.

Igen kan du tænke på huden i dit ansigt. Her har du måske allerede lavet en kobling mellem din kost og din huds trivsel? Det er nøjagtigt samme princip for din hovedbund.

Du kan læse mere her om hvordan du får dine sunde niveauer af vitamin og mineraldepoter her, men derudover kommer her et par tips:

  • Drik mindst 2 liter vand dagligt!
  • Sørg for at indtage sund fedt (omega 3, 6 og 9) – eksempelvis fra fisk.
  • Spis varieret, da immunforsvaret er afhængigt af mange forskellige kilder til vitaminer og mineraler. 🌱

5. Lindrende kur

Nu har du opskriften på en god, sund og bæredygtig livsstil for din hovedbund, der helt sikkert snart vil arte sig 😍

Står du dog med en irriteret hovedbund idag, kan det hjælpe med en lindrende kur, som stiller kløe og mindsker smerterne. Her vil vi opfordrer dig til at smutte forbi din lokale helsekost og køber lidt aloe vera ekstrakt.

Aloe Vera er en plante med utrolige egenskaber. Først og fremmest er planten kløestillende, men samtidig hjælper ekstrakten sårheling på vej. Dertil en dejligt kølende, hvilket er virkelig rart, til en tør og irriteret hovedbund.

Del håret op i små segmenter og smør rigelige mængder aloe vera imellem. Masser hovedbunden med fingrene, en gua sha eller face roller, så olien kommer godt på plads under håret. Du kan købe smukke gua sha og face rollers på Savasana.dk.

Sov med olien i håret og undgå at pille ved hovedbunden – så har du en langt friskere hud i morgen.

Du kan også købe aloe vera ekstrakt online og anvende den til din almindelige hudplejerutine. 🌹

Kløe hovedbund

Se mere om aloe vera produktet og køb online he

Du behøver bestemt ikke acceptere irriteret hud, hverken i ansigtet, på kroppen eller i hovedbunden! Er du nysgerrig på mere sund hudpleje, så læs mere i kropspleje kategorien, hvor du kan finde flere god råd til rutiner og produkter helt uden skadelig kemi. 🤎

I mellemtiden håber vi, at du får held med disse 5 tips – har du spørgsmål, er du velkommen til at stille dem nedenfor.