De fleste har fået øjnene op for, at te er meget mere end billige tebreve og bitter earl grey. Ja, faktisk er det en verden af lækre smage, som mange har glæde af at introducere som substitut til i hvert fald et par af de kaffekopper, som glider ned hver dag.

Te kan nemlig være decideret sundt. Især har urteteen mange skønne egenskaber, men alene det at skære ned på koffein fra kaffe kan have en stor betydning, for kroppens naturlige balance.

Så hvis du vil lære lidt mere om teens egenskaber og få inspiration til hvordan du eventuelt kan bytte (noget af) din kaffe ud, så læs med her 💕

urter te sund

Hvad er te?

Der findes mange tusind slags te. Udover hovedgrupperne sort, hvid, grøn, gul, oolong og fermenteret te, så kan disse yderligere kategoriseres ud fra hvordan produktionsforholdende ser ud. Eksempelvis hvor højt planterne vokser, hvornår de høstes og hvilken jord de vokser i.

Fælles for al te er at det stammer fra planten Camellia sinensis. Planten vokser meget forskelligt og kan også høstes og efterarbejdes på hundredvis af måder, eksempelvis hvordan iltningsprocessen ser ud. Dette bringer alt sammen forskellige smage og aromaer til bordet.

Godt, så vi har en lille tilståelse. Urtete er faktisk slet ikke nogen te. Urtete stammer nemlig ikke fra Camellia sinensis og derfor kan det ikke betegnes som te. Det vil rendyrkede teentusiaster i hvert fald sige.

Måske det burde hedde en urtedrik. 🤔

Selv din kamillete i skabet er sandsynligvis en urtedrik! Dette kompliceres dog af at meget te er en kombination af Camellia sinensis og andre urter.

Så for overskuelighedens skyld, så holder vi os her til de kendte termer og behandler det hele som te. Vi vil nemlig meget gerne slå et slag for, hvad de fantastiske urter har at tilbyde! 🌱

urtete sort te

Hvorfor skal du drikke te?

Te indeholder mange vilde egenskaber. Måske du har hørt betegnelsen “a hug in a mug”, og det vil mange nok mene passer helt perfekt.

Men te har også en række sundhedsfremmende og helbredende egenskaber. Derfor er det ikke tilfældigt at te spiller en stor rolle i eksempelvis ayurveda.

Når teblandingen kommer i kogende vand, frigives en lang række gavnlige stoffer nemlig. Eksempelvis er te spækfyldt med antioxidanter (flavonoider), som kan være en faktor i at nedbringe risikoen for hjertekarsygdomme og kræft.

Men derudover har antioxidanter en generel vigtig effekt for frie radikaler. Dette er effektivt for sygdom generelt og knyttes ofte som en effektiv anti-aging ingrediens.

Te har sågår en indflydelse på at undgå type 2 diabetes!

Dertil kommer alle de skønne egenskaber fra de særlige urter, som findes i hvert enkelt te! Der findes et fuldkommen vidunderligt kartotek af naturlige, sundhedsfremmende ingredienser derude. Og du kan finde urter til bedre søvn, mere energi, bedre immunforsvar og meget, meget mere! 🥰

Dermed ikke sagt at du aldrig skal drikke kaffe igen. Kaffe har også en lang række dejlige egenskaber, så længe det ikke indtages i for høj grad – (hvor du måske har prøvet at få ondt i maven, blive rastløs eller få øget kolesterol).

Du kan derfor sagtens beholde din daglige kaffe og samtidig få glæde af at introducere lidt mere te i hverdagen. 🍵

kemi i teposer

Iste

Stort set al te kan være iste. I princippet skal de blot afkøles og eventuelt tilsættes en smule sødemiddel, eksempelvis honning. Frugtte er dog særligt lækkert, og mange vil nok holde sig fra helt sort te, da den har mest bitterhed.

Men du kan teste hvad som helst!

Denne lækre frugtte er baseret på papaya og mango, som er klassiske iste smage. Og det kan mærkes! Den er helt klart bedst kold, men kan også nydes varm.

iste

Se mere om teen & køb den her.

Te til afslapning og bedre søvn

Te inviterer til hygge og afslapning! Og dette forstærkes især af te som brygges på urter såsom kamille og baldrian, som virker beroligende.

Sleep time te indeholder eksempelvis ofte disse urter, så de kan indtages op til sengetid. Prøv det, hvis du har brug for ro eller til dit aftenritual, hvor du sætter fokus på selvkærlighed.

Denne te er en kombination af grøn-, hvid-, og urtete. Det giver en dejlig balanceret smag, uden at virke for “urtet”. Den er naturligvis økologisk, så du ikke skal bekymre dig om brugen af pesticider.

natte

Se mere om teen & køb online her.

Der findes dog eksempelvis også denne version, som er ren urtete og dermed helt uden koffein. Den har en skarpere lakrids/citrus smag, hvilket smager skønt, men adskiller sig lidt fra den helt klassiske “tesmag.”

Den er ligeledes økologisk og har dejligt beroligende egenskaber fra baldrian og citronmelisse.

Sidstnævnte urt kaldes også hjertensfryd – med god grund. Den anvendes nemlig også flittigt indenfor alternativ medicin, som værn mod depression og tungsind.

Forestil dig en sten som løftes fra dit hjerte og erstattes med ro og indre balance. 🌹

te afslapning ro

Se mere om teen & køb online her.

Te til energi – Matcha

Har du ikke forsøgt dig med matcha te endnu, så kan det klart anbefales at give det et go! Matcha er en japansk, grøn te, som er meget distinkt i sin smag.

Matcha har alle de gode egenskaber fra traditionel grøn te, men har derudover en højt koffeinindhold, så den nemt kan erstatte din traditionelle kop kaffe.

Samtidig har teen dog også et højt indhold af L-theanin, som er et aminosyre, som er kendt for sin evne til at øge koncentration og samtidig virke beroligende.

Det tog mig lidt tid, men vi er VILDE med den her te. Også til ceremonier, som alternativ til kakao – men mere om det en anden gang.

For nu vil vi fremhæve matcha, som en uundværlig ven i hverdagen, hvis du ønsker et sundt og balanceret energiboost.

matcha te energi

Se mere om matcha teen & køb online her.

Matcha produceres af potente topskud og kommer i pulverform. Pulveret (cirka 1g til én kop) blandes med varmt vand og piskes derefter til en luftig konsistens. Her benyttes der traditionelt et bambuspiskeris, og det er ikke tilfældigt.

Piskeriset anvendes dels fordi det fremmer den rette konsistens, med skum på toppen og helt uden klumper. Her pisker man i M eller W formation, så bliver din te helt perfekt.

Men piskningen er også med til at fremkalde den helt rigtige smag og der er derfor stor forskel på, hvordan og med hvad dette udføres. Piskeriset er selvrensende, men kan skylles og må aldrig komme i vaskemaskinen!

matcha piskeris

Se mere om piskeriset & køb online her.

Er du ikke til den rene matchate, så kan du også se mod dennne blanding, som indeholder mange af egenskaberne, i en blanding med traditionel grøn og hvid te, spirulina og guarana, som er en energibombe til hele systemet.

Den smager langt mere som traditionel te, men beholder den friske og karakteristiske smag ved matcha, uden at overtage helt.

 

mere energi te

Se mere om teen & køb online her.

Te til immunforsvaret

Al te styrker immunforsvaret. Hurra! Antioxidanterne er immunforsvarets bedste ven, så du er altid sikret en hjælpende hånd, ved kontinuerligt indtag af te.

Derudover er det klogt at se mod god søvn, sænke stressniveauet og sørge for et generelt blik mod kost, vitaminer og mineraler.

Men naturligvis findes der urter, som kan gøre en yderligere forskel. 👏

Eksempelvis er ingefær bare en fantastisk ven i nøden. Ingefær er også spækfyldt med antioxidanter og virker antiinflammatorisk – og så gør den sig rigtig godt i de varme drikke.

Derfor har vi valgt denne grønne te, som smager skønt af ingefær og samtidig indeholder citronmelisse, som giver den et fantastisk twist.

All round har teen en dejligt beroligende effekt, men samtidig en meget potent virkning. 💪

immunforsvar te

Se mere om teen & køb online her.

Te til velvære

Sidst men ikke mindst er vi selvfølgelig nødt til at dele denne klassiker, simpelthen fordi de smager så utroligt fantastisk.

Alle der har prøvet cool mint, er nok mere eller mindre afhængige af den. 😅

Det er simpelthen, og vil alle dage, være en favorit. Den er frisk, men mild og afrundet, med sine noter af lakridsrod, mynte og citronmelisse og gør sig bare godt til alle årstider og alle tider på døgnet.

Lakridsrod er i øvrigt en helt vildt overset urt, som både er effektiv mod diverse maveproblemer og kan hjælpe med at fremme immunforsvaret genrelt.

velsmagende te

Se mere om teen & køb online her.

Tips til te uden skadelig kemi

Måske du er vant til at købe din te alt efter hvad der lige er på tilbud, når du ellers handler dine dagligvare. Selvom det i nogle tilfælde kan være helt fint, så vil vi gerne gøre dig opmærksom på nogle af fordelene, ved at have større fokus på kvaliteten af din te.

Eksempelvis er du måske ikke opmærksom på, hvad de klassiske tebreve egentlig indeholder?

De fleste breve er lavet af papir, som jo burde blive opløst i vand. Derfor behandles papiret med kemi, der sørger for at brevet kan på teen. Det er ikke kemi du ønsker at indtage, eksempelvis viste flere undersøgelser i 2019 at mange teposer udskilte mikroplast.

Andre har tidligere gjort opmærksom på det problematisk stof epichlorohydrin som er et kendt fremkaldende middel, som i vid udstrækning bruges til at sprøjte poserne. 😱

Men det findes der en løsning på! Køb løs te og benyt enten en tesi, stempelkande eller genanvendelig tepose uden kemi.

The Organic Company (som også laver de fineste rondeller!) har eksempelvis lavet disse fine, genanvendelige teposer af økologisk bomuld. En stor til tekander og en lille til blot en kop. 🌿

Giv teen rigeligt plads i posen og følg anvisningerne for den specifikke te ift. trækketid og vandets anbefalede temperatur.

tefilter bomuld

Se mere om tefilteret & køb det online her.

Men dertil kommer kvalitetet af den te du drikker. Et fornuftigt pejlemærke er for det første altid at drikke økologisk te. På den måde er du sikker på at teen er dyrket uden brug af pesticider og giftige kemikalier.

Dernæst at være kritisk overfor ekstremt billig te.

At dyrke te er en omstændig proces og kan tage flere år. Men te af god kvalitet er meget potent og derfor er det ikke nødvendigt at bruge ret meget.

I det store regnestykke kan det derfor godt betale sig, at være kritisk. Især for din sundhed. 💫

te egenskaber

Vi håber, at du fandt inspiration til din næste kop te her. Hvis du skulle sidde tilbage med spørgsmål, er du mere end velkommen til at stille dem i kommentarfeltet 🥰